Päť líbyjských lokalít zaradilo UNESCO do zoznamu ohrozených

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát zverejnil fotografie ničenia Palmýry
Islamisti zničili chrám boha Baalšamína postavený takmer pred 2000 rokmi. Foto: SITA/AP

Istanbul 14. júla (WebNoviny.sk) – Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila vo štvrtok päť líbyjských lokalít na zoznam Svetového dedičstva v ohrození. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Výbor svetového dedičstva UNESCO tak rozhodol na stretnutí v tureckom Istanbule a svoj krok odôvodnil „vysokým stupňom nestability“ v Líbyi a prítomnosťou ozbrojených skupín v tamojších historicky významných lokalitách alebo v ich blízkosti.

Na zozname sa teraz nachádzajú archeologické náleziská Kyréna, ruiny starovekého mesta Leptis Magna, mesto Sabráta, tisícročia staré skalné kresby v pohorí Tadrart Acacus v púšti Sahara v západnej Líbyi a Staré mesto v Ghadames v oáze. Výbor svetového dedičstva má v Istanbule svoje 40. zasadnutie, ktoré sa začalo 10. júla a bude trvať do 20. júla.

V Líbyi zavládlo bezprávie a zločinnosť po roku 2011, keď povstanie podporené Severoatlantickou alianciou (NATO) vyústilo do zvrhnutia a smrti dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá ničí kultúrne dedičstvo v Sýrii aj Iraku, využíva chaos panujúci v Líbyi, kde ovládla viacero miest.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štátOSN Organizácia Spojených národovUNESCO Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru