Johnson na čele britskej diplomacie sa nepáči Francúzsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boris Johnson
Starosta Londýna Boris Johnson Foto: SITA/AP

Londýn/Paríž 14. júla (WebNoviny.sk) – Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault kritizoval vo štvrtok rozhodnutie vymenovať za nového šéfa britskej diplomacie popredného zástancu tzv. brexitu Borisa Johnsona, keďže podľa neho nebude dôveryhodným partnerom.

Ayrault sa vyjadril vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1, kde obvinil Johnsona, ktorého v stredu prekvapujúco vymenovala do funkcie nová britská premiérka Theresa Mayová, že ohľadne referenda o vystúpení Británie z EÚ svojim spoluobčanom „veľa klamal“. Ako nový minister je teraz v ťažkej situácii, keďže je to on, kto bude musieť „obhajovať svoju krajinu a vysvetľovať jej vzťah k Európe“, citovala Ayraultove slová agentúra AP.

Podľa Ayraulta potrebuje Británia spoľahlivého a priamočiareho ministra zahraničných vecí. Výber bývalého londýnskeho starostu Johnsona, ktorého povaha sa prejavila v predreferendovej kampani, odráža politickú krízu v krajine, domnieva sa francúzsky minister podľa agentúry DPA.

Zmierlivejšie sa na adresu Johnsona vyjadril nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý jeho vymenovanie chápe ako „jasné znamenie premiérky Mayovej, že výsledok referenda berie vážne a chce presadiť brexit“. Pre Nemecko zostáva Británia dôležitým partnerom, ubezpečil v rozhovore pre nedeľník Bild am Sonntag, z ktorého priniesla úryvky v predstihu DPA.

Steinmeier pri tejto príležitosti vyjadril očakávanie, že Mayová nebude dlhšie váhať s podaním oficiálnej žiadosti o vystúpenie Británie z EÚ.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry sa telefonicky spojil priamo s Johnsonom, aby mu zablahoželal k získaniu novej funkcie a požiadal ho o „rozumný a primeraný prístup“ k britskému odchodu z EÚ. Kerry, ktorý bol v čase telefonátu v Paríži, a Johnson „sa zhodli, že americko-britské osobitné partnerstvo je stále rovnako zásadné“, a prisľúbili, že budú spolupracovať ako spojenci v rámci NATO, informovala AP.

Podľa DPA sa Kerry stretne s Johnsonom už budúci pondelok popri zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris JohnsonFrank-Walter SteinmeierJean-Marc AyraultJohn KerryTheresa Mayová