Šéf CIA odstúpi, ak nový prezident obnoví waterboarding

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
John Brennan
Foto: SITA/AP

Washington/Bratislava 14. júla (WebNoviny.sk) – Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan pohrozil v stredu svojím odstúpením, ak nový prezident USA, ktorý vzíde z novembrových volieb, opäť povolí drsnú vypočúvaciu metódu známu ako waterboarding. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

Brennan to vyhlásil po svojom prejave na pôde Brookingsovho inštitútu vo Washingtone, reagujúc tak nepriamo na nedávne výroky republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, ktorý sa vyslovil za túto v USA momentálne zakázanú vypočúvaciu metódu považovanú organizáciou Amnesty International za mučenie.

Brennan už viac ráz uviedol, že odmietne nariadenie o zavedení waterboardingu v CIA. Táto kontroverzná technika, pri ktorej sa liatím vody cez plátno na tvár vypočúvanej osoby navodzuje pocit topenia sa, bola použitá ako donucujúci prostriedok pri vypočúvaní podozrivých teroristov počas vlády Georgea W. Busha.

Trump, ktorý na budúci týždeň s najväčšou pravdepodobnosťou dostane oficiálnu republikánsku nomináciu do boja o Biely dom, vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta USA okamžite znovu nariadi americkým tajným službám vykonávanie waterboardingu, tvrdiac, že „mučenie funguje“ pri získavaní informácií.

Úradujúci demokratický prezident USA Barack Obama podpísal exekutívne nariadenie o zákaze tejto a ďalších vypočúvacích metód hneď po tom, ako sa v januári 2009 ujal funkcie hlavy štátu. Waterboarding spôsobuje vypočúvanej osobe extrémnu bolesť, možné poškodenie pľúc a mozgu, ako aj ďalšie dlhodobé fyzické i duševné ujmy, pričom môže viesť až k smrti vypočúvaného.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpJohn Brennan
Firmy a inštitúcie CIA Central Intelligence Agency