Rusko je pripravené zvýšiť bezpečnosť lietadiel nad Baltom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko, bombardéry
Foto: SITA/AP

Brusel 13. júla (WebNoviny.sk) – Rusko je pripravené uplatniť opatrenia pre bezpečnosť vzdušného priestoru nad Baltským morom, kde sa opakovane tesne minuli ruské stíhačky s americkými lietadlami, oznámil v stredu v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po rokovaní veľvyslancov oboch strán na zasadnutí Rady NATO-Rusko.

Nezhody stále pretrvávajú

„Vítam signály Ruska, že chce uplatniť opatrenia znižujúce riziko,“ citovala Stoltenberga tlačová agentúra DPA. „Je to niečo, čo spojenci (z NATO) presadzujú už dlho. Teším sa na ďalšie rokovania v tejto veci s Ruskom.“

Podľa šéfa NATO ide o využívanie transpondérov, ktoré umožňujú automatickú identifikáciu lietadla vo vzdušnom priestore pre potreby riadenia letovej prevádzky. NATO sa sťažovalo, že ruské stíhačky lietajú s vypnutými transpondérmi, v dôsledku čoho sú neidentifikovateľné pre civilné radary.

Stoltenberg dodal, že napriek stredajším rokovaniam pretrvávajú medzi NATO a Ruskom „hlboké a vytrvalé nezhody“, a to najmä vo veci krízy na Ukrajine. V tejto záležitosti „sa naše mysle dnes nestretli“.

Rusi sú pripravení rokovať

Ruský veľvyslanec pri NATO Alexandr Gruško podľa tlačovej agentúry TASS potvrdil, že jeho krajina je pripravená rokovať so západnou vojenskou alianciou o povinnom využívaní transpondérov pri preletoch nad pobaltskými štátmi.

Veľvyslanci pri NATO sa s Gruškom naposledy stretli v apríli, po takmer dvojročnej prestávke.

V stredu ho informovali o rozhodnutí summitu NATO vyslať na budúci rok do Estónska, Lotyšska, Litvy a Poľska, ktoré sa cítia byť ohrozené Moskvou, štyri mnohonárodné vojenské prápory. Stoltenberg povedal, že dialóg s Ruskom bude pokračovať, ale o termíne alebo formáte ďalšieho stretnutia nebolo zatiaľ rozhodnuté.

Ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande spolu dnes telefonicky hovorili o konflikte na východe Ukrajiny. „Vyjadrili spoločné želanie pokračovať v konštruktívnom dialógu a prijať konkrétne opatrenia na posilnenie dôvery medzi Ruskom a NATO,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováFrançois HollandeJens StoltenbergVladimir Putin
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy