Rumunskí väzni držia hladovku, žiadajú zlepšenie podmienok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hladovka väzňov
Foto: SITA/AP

BUKUREŠŤ 13. júla (WebNoviny.sk) – Väzni vo viacerých nápravno-výchovných zariadeniach v Rumunsku vstúpili v stredu do protestnej hladovky s cieľom dosiahnuť zlepšenie podmienok výkonu trestu. V niektorých väzniciach došlo aj k menším narušeniam poriadku. Informácie priniesla tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na správu väzníc balkánskej krajiny, podľa ktorej protestná akcia zachvátila osem zariadení. Rumunské médiá však informovali, že sa k akcii pripojilo už celkove desať väzníc.

Príslušníci väzenskej stráže museli v stredu v skorých ranných hodinách použiť v Iaši na východe krajiny dokonca slzotvorný plyn, aby upokojili vášne a pobúrených väzňov, ktorí sa vyhrážali, že podpália cely. Z Botošani prišla správa, že tam časť väzňov vyliezla na strechu nápravno-výchovného zariadenia. Tu dokonca, podľa tlačovej agentúry AP, došlo v utorok večer aj k protestom asi 200 ich príbuzných. Samotní trestanci kričali heslá ako „Sloboda!“ či „Chceme spravodlivosť!“. Podľa slov riaditeľa tohto zariadenia Dana Brehuesca pri demonštráciách nedošlo k žiadnym zraneniam ani škodám na majetku.

Spomedzi celkove 45 väzníc, v ktorých je v Rumunsku podľa oficiálnych údajov momentálne približne 28-tisíc väzňov, sa do hladovky zapojilo najviac uväznených v mestách Iaši a Miercurea Ciuc. Úrady vyjadrili znepokojenie nad zdravotným stavom hladovkárov, ktorý môže ďalej zhoršiť mimoriadne teplé počasie. Zamestnanci väzenských zariadení sa individuálne i v skupinách pokúšajú cestou dialógu presvedčiť protestujúcich, aby ukončili hladovku.

Európsky súd pre ľudské práva už opakovane odsúdil Rumunsko v súvislosti s väzenskými pomermi, osobitne preplnenosťou tamojších nápravno-výchovných zariadení. Aj tamojší ombudsman v správe z decembra 2015 konštatoval, že podmienky výkonu trestu majú nemálo nedostatkov. Cely sú preplnené, adekvátna nie je ani lekárska starostlivosť, navyše sa časť väzňov za mrežami stáva obeťou násilných činov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať