Merkelová nepochybuje o tom, že Británia skutočne odíde z EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brexit
Prieskum ďalej zistil, že referenda sa určite zúčastní 70 percent zástancov brexitu (pokles o deväť percent) a 61 percent jeho odporcov (pokles o 11 percent). Foto: ilustračné, Thinkstock

Berlín 10. júla (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová je presvedčená o tom, že Británia na základe júnového referenda skutočne odíde z Európskej únie.

Príslušnú žiadosť však podľa nej zrejme podá až nový britský premiér, ktorý nahradí v úrade Davida Camerona, uviedla agentúra DPA.

„Pracujem s reálnymi skutočnosťami a som si istá, že sa tento krok (podanie žiadosti o odchod) uskutoční,“ povedala Merkelová v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF.

Briti však podľa nej pravdepodobne spustia proces brexitu až potom, keď sa vlády ujme nástupca Davida Camerona, ktorý by mal odísť z funkcie v októbri. Kto ho na čele konzervatívnej vlády nahradí, zatiaľ nie je známe. Hlavnými favoritkami sú ministerka vnútra Theresa Mayová a štátna tajomníčka pre energetiku Andrea Leadsomová.

V referende z 23. júna britskí voliči v pomere 52 ku 48 percentám odhlasovali odchod svojej krajiny z EÚ. Británia musí v najbližšom období sformulovať svoju vyjednávaciu pozíciu na rokovania s EÚ a potom aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení z bloku.

Theresa Mayová by v prípade svojho nástupu na premiérsky post aktivovala príslušný článok najskôr na budúci rok. Andrea Leadsomová chce naopak celú procedúru odchodu Británie z EÚ začať okamžite.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováTheresa Mayová