Briti odmietli petíciu za vypísanie druhého referenda o EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit
Foto: ilustračné, Thinkstock

Londýn 9. júla (WebNoviny.sk) – Britská vláda odmietla petíciu požadujúcu vypísanie nového referenda o zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únii. Internetovú petíciu podpísalo 4,1 milióna ľudí, informovala dnes agentúra Reuters.

V referende z 23. júna britskí voliči v pomere 52 ku 48 percentám odhlasovali odchod svojej krajiny z EÚ. Pri volebnej účasti 72 percent to znamená, že o brexite rozhodlo len zhruba 37 percent z celkového počtu oprávnených voličov.

Organizátori petície naliehali na vládu, aby vypísala druhé referendum, keďže v prvom plebiscite ani jeden z táborov nedosiahol 60-percentnú podporu a volebná účasť bola nižšia než 75 percent.

Britské ministerstvo zahraničných vecí však požiadavku na nové hlasovanie odmietlo s argumentom, že platný zákon o referende nestanovuje minimálne kvórum voličských hlasov ani volebnú účasť.

Premiér a vláda dali jasne najavo, že (júnové referendum) bolo hlasovaním, ktoré sa koná len raz za generáciu… a rozhodnutie, ktoré z neho vzišlo, treba rešpektovať,“ vyhlásilo ministerstvo na margo zamietnutia petície.

Podľa vyhlásenia rezortu je v súčasnosti potrebné pripraviť proces brexitu a zaistiť čo najlepšiu dohodu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia