Taliani vyšetrujú korupciu na Expe, ide v tom sicílska mafia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Talianska policia
Foto: SITA/AP

Rím 6. júla (WebNoviny.sk) – Talianska finančná polícia zadržala 11 ľudí napojených na sicílsku mafiu v súvislosti s vyšetrovaním korupcie a prania špinavých peňazí v rámci vlaňajšej Svetovej výstavy Expo v Miláne. Informovala o tom agentúra DPA.

Milánska prokuratúra uviedla, že časti vlaňajšieho Expa postavila spoločnosť napojená na sicílsku mafiu. V súvislosti s prípadom nariadila väzbu siedmim osobám a domáce väzenie ďalším štyrom. Zadržané osoby sú podľa polície obvinené z členstva v zločineckej organizácii zapojenej do daňových podvodov, prania špinavých peňazí a sprenevery.

V centre prípadu je konzorcium Dominus Scarl, ktoré podľa prokuratúry postavilo v rámci minuloročného Expa francúzsky, katarský, guinejský aj niektoré ďalšie pavilóny. Časť zo zarobeného zisku následne zaslalo sicílskej mafii.

Vyšetrovanie prípadu môže podľa DPA spôsobiť nepríjemnosti aj novozvolenému milánskemu starostovi Giuseppemu Salovi, ktorý bol vlani výkonným riaditeľom Expa a do komunálnej politiky vstúpil práve po zorganizovaní tejto úspešnej výstavy.

Prokurátorka Ilda Bocassiniová uviedla, že doposiaľ neexituje nijaký dôkaz o zločineckom správaní medzi manažérmi vlaňajšieho Expa ani medzi predstaviteľmi spoločnosti Fiera Milano, ktorá je hlavným organizátorom výstavy.

Pri inom zásahu v stredu talianska polícia zadržala na juhovýchode Sicílie ďalších 18 ľudí prepojených s mafiánskym klanom Santapaola. Obvinení sú z obchodovania s drogami a pašovania zbraní, dodala DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia