Druhé kolo rakúskych prezidentských volieb bude v októbri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer
Alexander Van der Bellen (vľavo) a Norbert Hofer zvádzajú napínavý súboj o post rakúskeho prezidenta. Foto: SITA/AP

Viedeň 5. júla (WebNoviny.sk) – Opakované druhé kolo prezidentských volieb v Rakúsku sa uskutoční 2. októbra. Oznámil to v utorok kancelár Christian Kern po zasadaní kabinetu. Termín musí ešte schváliť príslušný výbor parlamentu, je to však len formalita.

Rakúsky ústavný súd (VfGH) v piatok oznámil, že vyhovel žalobe pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) proti výsledkom druhého kola konaného 22. mája, v ktorých jej kandidát Norbert Hofer tesne prehral v súboji s bývalým lídrom rakúskych Zelených Alexandrom Van der Bellenom. Podľa oficiálnych konečných výsledkov dostal Van der Bellen o 30.863 hlasov viac než Hofer, jeho náskok tak bol len 0,6 percenta. FPÖ napadla výsledky v 94 zo 117 volebných obvodov.

FPÖ v podaní s rozsahom 150 strán tvrdila, že v procese sčítania hlasov došlo k radu nezrovnalostí. Kritizovala najmä zaobchádzanie s hlasmi zaslanými poštou. Ministerstvo vnútra vo viacerých prípadoch zistilo, že v niektorých volebných obvodoch sa sčítanie týchto hlasov, ktoré napokon rozhodli, začalo ihneď po zatvorení volebných miestností. Zákon však povoľuje sčítanie hlasov zaslaných poštou až deň po

Ústavní sudcovia vypočuli počas piatich dní 90 svedkov. Mnohí z nich uznali, že počas sčítavania hlasov odovzdaných poštou došlo k porušeniu pravidiel. Napríklad boli z nedostatku času predčasne otvorené obálky a niektoré hlasy zratúvali osoby, ktoré na to nemali oprávnenie.

Sudcovia preto dospeli k záveru, že mohlo dôjsť k ovplyvneniu výsledkov volieb. Dôkaz, že došlo k manipuláciám, nebol podľa nich potrebný. Súd zároveň „výslovne“ konštatoval, že na základe vypočutí žiadne manipulácie nezistil. Porušenie pravidiel sa podľa predsedu VfGH týkalo 77.926 hlasov, ktoré mohol teoreticky získať Hofer alebo Van der Bellen. To bol ďalší dôvod anulovania volieb. Iným bolo predčasné zaslanie čiastkových výsledkov médiám, čo je podľa názoru VfGH neprípustné.

Inaugurácia nástupcu úradujúceho spolkového prezidenta Heinza Fischera sa mala uskutočniť 8. júla. Povinnosti hlavy štátu prevezme do opakovaných volieb trojčlenné predsedníctvo rakúskeho parlamentu, ktorého členom je aj Hofer.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Christian KernNorbert Hofer