Trump ovládol ďalšie štáty, Rubio po strate Floridy odstúpil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trump
Foto: SITA/AP

Washington 16. marca (WebNoviny.sk) – Americký senátor za štát Florida Marco Rubio dnes odstúpil zo zápasu o úrad prezidenta USA, keďže ho v utorkových republikánskych primárkach v jeho domovskom štáte porazil rival Donald Trump. Informovali o tom dnes tlačové agentúry DPA a AP. Rubio povedal davu ľudí vo floridskom meste Miami, že vie, že voliči sú nahnevaní a že vo verejnosti je hlad po nových tvárach a osobnostiach vo vláde.

Rubiovo rozhodnutie si vynútili prehry vo všetkých republikánskych primárkach okrem troch, ale primárky na Floride boli preňho zo všetkých najponižujúcejšie. Víťaz si tam pripisuje všetkých 99 delegátov. Ešte pred šiestimi rokmi bol Rubio favoritom konzervatívneho hnutia Tea Party existujúceho v rámci republikánskej strany a v zápase o kreslo v americkom Senáte „rozdrvil“ kandidáta pochádzajúceho z klasického jadra strany.

Trump získal ďalších najmenej 159 delegátov

Newyorský podnikateľ Donald Trump získal v utorňajších primárnych prezidentských voľbách na území piatich štátov USA najmenej 159 z celkového počtu 367 delegátov na júlový nominačný zjazd, o ktorých medzi sebou bojovali uchádzači Republikánskej strany. Napriek úspechom v dávnejších primárkach však stále nie je isté, či si dokáže zabezpečiť väčšinu potrebnú na stranícku nomináciu, informovala agentúra AP.

Z piatich štátov, kde sa konali v utorok republikánske primárky, zvíťazil Trump prinajmenšom v troch – na Floride, v Severnej Karolíne a v Illinois. V Ohiu ho porazil tamojší guvernér John Kasich, zatiaľ čo v Missouri zatiaľ nie sú jednoznačné výsledky. Po prirátaní uvedeného zisku má Trump už najmenej 619 delegátov, na získanie nominácie Republikánskej strany však bude potrebovať aspoň 1237 hlasov. Agentúra AP upozorňuje, že v utorok zrejme získal menej ako polovicu delegátov za všetkých päť štátov, kde sa volilo, a v prípade pokračovania tohto trendu by uvedenú hranicu nakoniec nemusel prekonať.

V predbežnej bilancii utorňajšieho republikánskeho súboja sa umiestňuje za Trumpom ako druhý Kasich, ktorý si prilepšil o najmenej 73 delegátov, z toho 66 z Ohia, kde platí pravidlo „víťaz berie všetko“. Texaský senátor Ted Cruz má z najnovších primárok zatiaľ 24 delegátov a ďalší štyria pripadli Rubiovi, ktorý však medzičasom ohlásil svoje odstúpenie zo zápasu o Biely dom. Cruz má celkovo už najmenej 394 delegátov, Kasich zaostáva so 136 delegátmi. Ďalších 167 delegátov má Rubio, pričom je otázkou, za koho budú po jeho odstúpení hlasovať na nominačnom zjazde.

Clintonová prevalcovala Sandersa

Prezidentské primárky americkej Demokratickej strany výrazne zvýšili náskok Hillary Clintonovej pred jej straníckym súperom Berniem Sandersom. Víťazstvo bývalej ministerky zahraničných vecí a prvej dámy v prinajmenšom štyroch štátoch „pridusilo snahy“ Sandersa znížiť jej „už aj tak veľkú výhodu“ v počte delegátov na stranícky nominačný zjazd, informovala dnes agentúra AP. Vo svojom rodnom štáte Illinois, kde demokrati rozhodovali o rozdelení 156 delegátov, Clintonová porazila Sandersa v pomere najmenej 66 ku 64.

Spolu s víťazstvami na Floride, v Severnej Karolíne a v Ohiu vychádza pomer najmenej 326 ku 220. Clintonová tak môže v súčasnosti rátať s najmenej 1094 hlasmi, zatiaľ čo Sanders má zatiaľ iba 774 delegátov. Na získanie nominácie pred konečným súbojom o Biely dom musí ktoréhokoľvek z nich podporiť aspoň 2383 voliteľov. Clintonovej náskok by mohol byť ešte vyšší po zarátaní tzv. superdelegátov, ktorí môžu na nominačnom zjazde podporiť ľubovoľného uchádzača, pripomína AP.

Prezidentské primárky Demokratickej i Republikánskej strany sa konali v utorok súbežne v piatich štátoch USA – Florida, Illinois, Missouri, Severná Karolína a Ohio. V prípade Missouri zatiaľ nie sú k dispozícii jednoznačné výsledky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHillary ClintonováTed Cruz