Do Európy s utečencami smerujú aj teroristi, tvrdí Breedlove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Washington 1. marca (WebNoviny.sk) – Medzi utečencami, ktorí každý deň prúdia do Európy, sú teroristi, zločinci a zahraniční bojovníci, čo zvyšuje možnosť teroristického útoku v niektorej z európskych krajín, uviedol v stredu hlavný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove. Pred americkým senátnym výborom pre ozbrojené sily Breedlove povedal, že extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa v tejto zmesi (utečencov) „šíri ako rakovina“, pričom „využíva cesty najmenšieho odporu, čo predstavuje hrozbu pre európske štáty“ i USA.

Na otázku výboru, či sa IS bude pokúšať infiltrovať do prúdu utečencov, Breedlove odpovedal: „Myslím si, že to už robí.“ Podľa Breedlova celý „problém nesmierne sťažil“ postup Ruska v Sýrii. Napriek verejným vyhláseniam urobilo podľa neho Rusko len veľmi málo v boji proti Islamského štátu a namiesto toho pracuje na upevňovaní režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Rusko a Asad využívajú migráciu ako zbraň na ochromenie európskych podporných štruktúr a nalomenie odhodlania európskych štátov, povedal Breedlove a ako príklad uviedol používanie tzv. barelových bômb proti civilným cieľom v Sýrii. Jediným účelom týchto útokov je podľa neho terorizovanie sýrskeho civilného obyvateľstva, ktoré je donútené „opúšťať svoje domovy“, čo spôsobuje problémy iným štátom.

Za „legitímnych“ utečencov pokladá Breedlove tých Sýrčanov a Iračanov, ktorí svoju vlasť opustili po vypuknutí sýrskej občianskej vojny a po vzostupe Islamského štátu v Iraku a Sýrii. Títo ľudia podľa neho utekali pred občianskou vojnou, terorizmom a nečinnosťou vládnych orgánov. To sa však podľa neho v ostatných mesiacoch zmenilo.

„Kriminalita, teroristi a vracajúci sa zahraniční bojovníci sú jednoznačne každodennou súčasťou prílevu utečencov do Európy,“ povedal pred senátnym výborom pre ozbrojené sily vrchný veliteľ síl NATO v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy