Juhokórejskí tajní tvrdia, že Kim chystá útok proti Soulu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim Čong un
Patová situácia medzi oboma štátmi Kórejského polostrova sa však zrejme neskončí v dohľadnej dobe, keďže Soul rokuje s Washingtonom o rozmiestnení sofistikovaného amerického raketového systému na území Južnej Kórey. Foto: SITA/AP

SOUL 18. februára (WebNoviny.sk) – Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil nedávno prípravy na začatie útokov na Južnú Kóreu, oznámili vo štvrtok juhokórejské tajné služby. Správy o týchto aktivitách Pchjongjangu prichádzajú v čase vzrastajúceho znepokojenia po najnovšej jadrovej skúške KĽDR, komentuje agentúra AP.

Počas brífingu za zatvorenými dverami Národná spravodajská služba (NIS) členom juhokórejskej vládnucej strany Senuri oznámila, že severokórejská rozviedka začala prípravy na realizáciu Kimových príkazov vykonať kybernetické a iné útoky na Južnú Kóreu. Potvrdil to nemenovaný člen Senuri, ktorý sa zúčastnil na brífingu.

Severná Kórea už v minulosti viackrát podnikla voči svojmu južnému susedovi rôzne druhy aktov nepriateľstva: v roku 2010 ostreľovala ostrov Jonpchjong, pričom zahynuli štyria Juhokórejčania, a v roku 1987 vykonala bombový útok na juhokórejské civilné lietadlo, pri ktorom zomrelo všetkých 115 ľudí na palube, pripomína AP.

Spôsob, akým sa juhokórejské tajné služby dostali k daným informáciám, však činiteľ nezverejnil. Na brífingu NIS uviedla, že cieľom útokov by sa mohli stať aktivisti vystupujúci proti KĽDR, prebehlíci a vládni predstavitelia. Ataky by sa mohli uskutočniť v metre, nákupných strediskách i iných verejných miestach.

Patová situácia medzi oboma štátmi Kórejského polostrova sa však zrejme neskončí v dohľadnej dobe, keďže Soul rokuje s Washingtonom o rozmiestnení sofistikovaného amerického raketového systému na území Južnej Kórey. Pchjongjang varuje, že takýto krok povedie k ďalšiemu zvýšeniu napätia v regióne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un