Čechov odsúdili za kauzu metanol, obžalovaní pôjdu za mreže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alkohol
Foto: SITA/Diana Černáková

Praha/Olomouc 27. januára (WebNoviny.sk) – Na nepodmienečné tresty odňatia slobody od sedem do deväť rokov odsúdil dnes Vrchný súd v Olomouci piatich aktérov metanolovej aféry.

Obžalovaných pôvodne odsúdili na ešte vyššie tresty, a to za úmyselné všeobecné ohrozenie, pričom im hrozilo až doživotie. Práve vrchný súd však túto kvalifikáciu trestného činu neprijal ako primeranú a Krajský súd v Zlíne vlani 13. mája tresty po prekvalifikovaní na ohrozenie zdravia škodlivými potravinami znížil.

Vrchný súd teraz tri z týchto rozsudkov potvrdil, v prípade dvoch obžalovaných znížil.

Najvyšší trest deväť rokov za mrežami dostal Martin Jirout z okresu Trutnov, ktorý podľa súdu distribuoval otrávený alkohol do okresov Jičín a Ostrava.

O pol roka menej by vo väzení mali stráviť konateľ firmy Vapa Drink Viktor Koláček i podnikateľ Libor Vanderka. O mesiac na osem rokov znížil Vrchný súd v Olomouci trest pre Martina Cekotu a o pol roka na sedem rokov Alexandrovi Jordánovi.

Už skôr boli právoplatne odsúdení traja hlavní vinníci za otravu ľudí jedovatým alkoholom – Tomáš Křepela a slovenský občan Rudolf Fian, miešači vražednej zmesi liehu a metanolu, ktorí dostali doživotie, ako aj jej hlavný distribútor Jiří Vacula, ktorý vyviazol s trestom 15 rokov väzenia.

Vlani prijali tresty 5,5 roka väzenia aj ďalší obžalovaní zo zlínskej časti prípadu Aleš Svoboda a Robert Sedlařík.

Metanolová aféra vypukla začiatkom septembra 2012. V nasledujúcich týždňoch si vyžiadala desiatky obetí na životoch a ďalšie desiatky zdravotne poškodených vrátane ľudí, ktorým zostali doživotné následky vrátane straty zraku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia