K Islamskému štátu sa pridalo vyše 640 ľudí z Dagestanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 24. decembra (WebNoviny.sk) – Vyše 640 obyvateľov ruskej severokaukazskej Dagestanskej republiky bojuje na strane organizácie Islamský štát (IS). Oznámil to prezident Dagestanu Ramazan Abdulatipov, informovala agentúra TASS.

Dagenstanské úrady podľa Abdulatipova robia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili obyvateľom opustiť krajinu a pripojiť sa k IS. „Protiteroristické výbory pôsobia v každom okrese… Každá mešita, každý miestny orgán dostali nariadenie viesť rozhovory a udržiavať kontakt s tými, ktorí sú v krízovej zóne, ktorí mali kontakt s militantmi, ktorí sú si neistí alebo s niečím nespokojní. Musíme pracovať s každým,“ povedal Abdulatipov.

Riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandr Bortnikov 15. decembra informoval, že na severnom Kaukaze bolo zlikvidovaných 20 z 26 vodcov zoskupení, ktorí prisahali vernosť IS.

Podľa šéfa FSB sa tento rok podarilo vyše 100 ruským občanom zabrániť v odchode na Blízky východ, kde sa chceli pridať k islamistickým povstalcom. Poznamenal však, že naďalej pretrváva tendencia, keď stúpa počet ruských občanov, ktorí chcú bojovať v zahraničí po boku islamistov. Väčšinou sú to mladí ľudia. Vyzval preto prijať opatrenia, ktoré by tento trend zvrátili, napríklad formou intenzívnej práce s mládežou.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Oleg Syromolotov v novembri oznámil, že v Sýrii bolo zabitých 160 Rusov bojujúcich v radoch IS. Podľa neho sa z približne 2700 Rusov bojujúcich v Sýrii 73 vrátilo domov a boli uznaní za vinných, ďalších 36 umiestnili po návrate do väzby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát