Obnovili vzácny Kostol Všetkých svätých v Dechticiach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kostol Všetkých svätých v Dechticiach
Kostol Všetkých svätých v Dechticiach. Foto: archívne, SITA/Pavol Machovič

DECHTICE 16. júla (WebNoviny.sk) – Románsky Kostol Všetkých svätých v Dechticiach v okrese Trnava obnovili za približne 370-tisíc eur. Súčasťou kompletnej revitalizácie boli okrem nevyhnutných stavebných prác aj reštaurátorské práce v interiéri, ale aj úprava okolia. Obec Dechtice získala peniaze na obnovu vzácnej pamiatky z roku 1172 z eurofondov.

Dechtický „horný“ kostol nepatrí cirkvi, ale obci. Podľa starostu Dechtíc Karola Zachara je však kedykoľvek k dispozícii na slúženie svätých omší a iné cirkevné aktivity. Pre odbornú verejnosť, študentov histórie a ďalších záujemcov ho otvoria na požiadanie, vedenie obce však bude podľa Zachara hľadať spôsob, ako túto národnú kultúrnu pamiatku čo najviac sprístupniť pre verejnosť. Posviacku vynoveného kostolíka vykonal v sobotu miestny farár Miroslav Kováč.

Kostol, často označovaný za rotundu, postavený z tehál – plevoviek, pochádza z roku 1172, v roku 1741 bol barokovo prestavaný a nadobudol dnešnú podobu. Zaujímavosťou je, že zvonku nič nenaznačuje jeho kruhový základ, preto časť odbornej verejnosti spochybňuje zaradenie stavby medzi rotundy. Pri renovácii v roku 1932 objavili unikátne fresky na južnej stene apsidy a lode. Pod kostolom je krypta, kde sú pochovaní členovia zemianskej rodiny Jackovičovcov.

Do majetku obce sa dechtický „horný kostol“ dostal pravdepodobne spolu s cintorínom. Obec sa v posledných rokoch pustila do jeho obnovy, najdôležitejšie bolo odvlhčenie celej stavby pred štyrmi rokmi. Na práce prispelo v minulosti ministerstvo kultúry a viackrát aj Úrad vlády SR.

Dechtice sú dedinou bohatou na historické pamiatky. Pri obci sa nachádza zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny, kaštieľ Planinka, priamo v obci farský kostol a niekoľko technických pamiatok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať