Teplo zráža ľudí na kolená, záchranári majú plné ruky práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Horúčavy zasiahli aj Bratislavu, ľudia sa však vynašli
Prvá tohtoročná vlna horúčav zasiahla aj centrum hlavného mesta. Bratislava, 11. jún 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 12. júla (WebNoviny.sk) – Záchranári Záchrannej zdravotnej služby zasahovali počas utorkového dňa do 18:00 pri kolapsoch z tepla 104-krát. Ako ďalej pre agentúru SITA povedal hovorca záchranárov Boris Chmel, z tepla skolabovalo viac žien ako mužov, bolo medzi nimi aj deväť detí. Najviac práce mali záchranári v Košickom kraji (23 kolapsov) najmenej zasahovali v Trnavskom kraji (sedem kolapsov).

Ako na svojej oficiálnej internetovej stránke informuje Úrad verejného zdravotníctva, na ľudský organizmus vplývajú nielen extrémne horúčavy, ale i jedlo, potraviny či voda v prírodných a umelých kúpaliskách. Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú podľa úradu rôzne zdravotné riziká, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsy i smrť osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia.

Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únave a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním. Úrad ďalej pripomína, že počas horúčav treba dodržiavať pitný režim, dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu či alkoholu. Ideálna je obyčajná voda.

Strava má byť vyvážená a pestrá, dôležitý je dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny. Jesť tiež odporúčajú nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydinu, zemiaky a strukoviny. Vyhýbať sa treba potravinám bohatým na tuky. Ideálny odev je z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu.

„Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. Pri pobyte pri vodných plochách, kúpaliskách a vo voľnej prírode sa treba od 10:00 do 16:00 zdržiavať na tienistom mieste,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia