Hry na koľajniciach môžu skončiť tragicky, varujú železnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. júla (WebNoviny.sk) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) rovnako ako po minulé roky upozorňujú na mimoriadne nebezpečné zábavky detí a mládeže na železničných tratiach a v ich blízkosti. Ako informovala hovorkyňa Železníc Martina Pavliková, aj napriek upozorneniam ŽSR neustále evidujú priestupky a prípady vandalizmu v koľajiskách železničných tratí, obzvlášť v letných mesiacoch, keď deti zostávajú samy bez dozoru.

Najčastejšími úmyselnými prípadmi je umiestnenie kameňov alebo inej pevnej prekážky na koľajnicové pásy či do koľajiska, hádzanie kameňov do idúceho vlaku, prebiehanie pred idúcim vlakom alebo dokonca lozenie po vlakoch či sprejovanie vozňov.

Všetko si odnášajú nič netušiaci cestujúci

Deti a tínedžeri si často neuvedomujú, že ohrozujú nielen prevádzku osobnej a nákladnej železničnej dopravy, spôsobujú veľké finančné škody, ale najmä ohrozujú ľudské životy – svoje aj druhých ľudí. Tieto nebezpečné hry môžu spôsobiť poškodenia na železničných koľajových vozidlách, na zariadeniach na prenos informácií a poškodzujú aj majetok v okolí tratí. Všetko si potom odnášajú nič netušiaci cestujúci, v tom lepšom prípade len meškaním vlakov,“ uviedla Pavliková s tým, že pri každom strete vlaku s cudzím predmetom v koľajisku takmer vždy dochádza k meškaniu vlakov a niekedy aj k prerušeniu železničnej prevádzky.

Niekedy rušňovodič, ak poškodenie nie je vážne, môže pokračovať v jazde. Inokedy ale sa musí rušeň vymeniť za náhradný. Motorové vozne sú často po poškodení olejového, palivového, prípadne chladiaceho potrubia neschopné ďalšej jazdy. Pri strete s cudzím predmetom v koľajisku sa však môže vlak až vykoľajiť. Pri takýchto prípadoch ŽSR úzko spolupracujú so železničnou políciou. Podľa zistení ŽSR aj z vyjadrenia polície vyplýva, že väčšinou sa takéto udalosti stávajú v období školských prázdnin. Podľa hovorkyne ale podobné prípady sa môžu skončiť podstatne tragickejšie.

Zabíjať môže aj elektrický prúd

Dve smutné a tragické udalosti týkajúce sa detí máme z mája roku 2015 a z mája 2016. Medzi železničnou stanicou Handlová a železničnou stanicou Chrenovec vlak zrazil a ťažko zranil chlapca, ktorý ležal krížom cez koľajnicové pásy. Nehoda sa skončila amputáciou obidvoch nôh od členkov a tržnými poraneniami hlavy. Medzi železničnou stanicou Bratislava hlavná stanica a Bratislava Vajnory na odbočke Močiar spozoroval rušňovodič vo vzdialenosti približne 100 metrov malú osobu, ktorá stála na koľaji. Rušňovodič okamžite začal brzdiť, no vzhľadom na rýchlosť vlaku a krátku vzdialenosť už zrážke nemohol zabrániť,“ uviedla Pavliková s tým, že pri tejto nehode zomrel dvojročný chlapček.

Časté sú aj prípady, keď tínedžeri lozia po vlakoch, pričom ich môže zasiahnuť elektrický prúd z trolejového vedenia. Ako príklad uviedla prípad 17-ročného chlapca, ktorý vyšiel na odstavený vozeň, na ktorom s kamarátmi popíjali alkohol. Chlapca zasiahol elektrický prúd, na následky popálenín zomrel.

ŽSR na základe aj týchto smutných udalostí opäť apelujú na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred situáciami, keď môže byť ohrozený ich život. Prosíme rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry, aby rodičia dôsledne deťom vysvetlili, čo môžu tieto riskantné hry znamenať, ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť sa až tragicky,“ uzavrela Pavliková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ŽSR Železnice Slovenskej republiky