Aliancia za rodinu dostala pokutu, viedla volebnú kampaň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o gejoch
Hovorca aliancie Anton Chromík počas TB Aliancie za rodinu na tému: odovzdanie petície so 400-tisíc podpismi za vypísanie referenda o ochrane rodiny, v záhrade Prezidentského paláca. Bratislava, 27. august 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – Aliancia za rodinu nebola oprávnená viesť volebnú kampaň, keďže nebola Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaevidovaná ako tretia strana podľa zákona o volebnej kampani. Ministerstvo vnútra takto vysvetľuje svoje rozhodnutie, ktorým občianskemu združeniu Aliancia za rodinu uložili pokutu 3 000 eur za porušenie zákona o volebnej kampani.

Rezort vnútra tvrdí, že v čase určenom na volebnú kampaň pre voľby do Národnej rady SR v tomto roku propagovalo združenie kandidujúce politické strany, ako aj kandidátov uvedených na ich kandidačných listinách zverejnením ich volebných vizuálov na internete. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra, ktoré tak reagovalo na vyjadrenie predsedu Aliancie za rodinu Antona Chromíka zo stredy 6. júla.

Pokuta mohla ísť až do výšky 100-tisíc eur

Rozhodnutie nie je právoplatné, keďže Aliancia za rodinu sa v zákonnej lehote odvolala. O odvolaní rozhodne Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Zdôrazňujeme, že nikto nesmie viesť volebnú kampaň okrem kandidujúcich subjektov a tých subjektov, ktoré požiadali štátnu komisiu o zaevidovanie ako tretia strana. Aliancia za rodinu nebola zaevidovaná ako tretia strana, preto ministerstvo vnútra rozhodlo o uložení pokuty. Aliancia za rodinu sa tejto pokute mohla vyhnúť, ak by bola zaevidovaná ako tretia strana,“ uviedla Paulenová pre agentúru SITA s tým, že pokuta mohla ísť až do výšky 100-tisíc eur, ale ministerstvo vnútra uložilo aliancii najnižšiu možnú pokutu. Štátna komisia rozhodne o tom, či rezort vnútra postupoval pri rozhodovaní správne.

Podobné kampane viedli aj ďalšie združenia

Anton Chromík minulý týždeň na tlačovej besede obvinil v súvislosti s pokutou 3 000 eur ministerstvo vnútra z nerovného prístupu. Aliancia sa podľa ministerstva priestupku dopustila kampaňou Hlas za rodinu, ktorú zverejnila na internetovej stránke. Cieľom kampane bola podľa Chromíka propagácia hodnôt rodiny a manželstva a informovanie verejnosti o názoroch kandidátov za poslancov.

Podobné kampane na podporu spoločenských hodnôt a hodnotovo orientovaných kandidátov spustili pred voľbami aj ďalšie občianske združenia, ako napríklad Štrngám za zmenu, Nadácia Pontis, Nadácia zastavme korupciu, Via Iuris, ako aj fyzické osoby a niektoré média. Mnohé dokonca neumožnili zúčastniť sa každému, ako to urobila Aliancia za rodinu,“ uviedol na tlačovej besede Chromík s tým, že proti žiadnej z týchto organizácií a osôb však ministerstvo vnútra nezačalo správne konanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton Chromík
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinu