Obrazom: Proti základniam NATO pochodovali desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľudia základne NATO na Slovensku nechcú
Účastníci protestného zhromaždenia proti cudzím základniam a vojskám NATO pri príležitosti summitu NATO vo Varšave. Protest organizuje Front ľavicovej mládeže a Slovensko-ruská spoločnosť na Hviezdoslavovom námestí. Bratislava, 7. júl 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 7. júla (WebNoviny.sk) – V Bratislave sa vo štvrtok uskutočnila ďalšia z demonštrácií proti základniam NATO na našom území. Podobné demonštrácie organizujú na Slovensku odporcovia Aliancie od jari minulého roku. Štvrtkovú prišli účasťou podporiť približne štyri desiatky ľudí. Medzi zhromaždenými sa objavili transparenty ako „Žiadne základne NATO na Slovensku“, „Yankee, go home“ alebo „Žiadame vystúpenie Slovenska z NATO“.

Obrazom: Ľudia základne NATO na Slovensku nechcú

„Prišli sme vyjadriť túžbu po mieri na Slovensku a mieri v celej Európe,“ vyhlásil v prejave predseda Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský. Podľa Čarnogurského plánujú pohlavári NATO na budúcotýždňovom summite vo Varšave rozšíriť základne Aliancie do strednej a východnej Európy, na Slovensku ich však zastavil odpor ľudí.

Nový Norimberský proces

„Jedine na Slovensku ešte neurčili termín,“ povedal s tým, že aj to naznačuje, že podobné protesty majú význam. Američania chcú podľa Čarnogurského bojovať proti Rusku do posledného Slováka, Nemca alebo Poliaka. „Ak Američania rozpútajú vojnu proti Rusku, prehrajú a čaká ich nový Norimberský proces,“ vyhlásil.

Ľudia základne NATO na Slovensku nechcú
Foto: SITA/Marko Erd

Zároveň kritizoval parlamentnú opozíciu, že si pri kritike vlády hľadá zástupné témy a nestavia sa proti snahe zatiahnuť Slovensko do vojny. „Sme tu disidenti aj komunisti, ponechali sme si svoje názory, ale vo veci mieru máme spoločný názor,“ dodal.

Rusko záchrancom civilizácie

Predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Hrdlička nadviazal na Čarnogurského. „Sme tu veriaci aj neveriaci, napravo i naľavo, ale spája nás najvyššia hodnota, a to je mier,“ uviedol. Hrdlička zároveň kritizoval, že sa v spoločnosti a v médiách šíri antiruská propaganda.

Ľudia základne NATO na Slovensku nechcú
Foto: SITA/Marko Erd

„Každý si musí zodpovedať otázku, kto bol historicky agresor,“ vyhlásil a začal vymenovávať americké vojenské misie v zahraničí. Na druhej strane Rusko bolo v histórii podľa neho niekoľkokrát, napríklad v prípade napoleonských alebo svetových vojen, záchrancom civilizácie. „Náš hlas musí byť vypočutý, proti snahám USA a agresívneho paktu NATO,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján ČarnogurskýJozef Hrdlička
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy