Najvyšší súd zamietol odvolanie sýkorky Šárközyho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súd sudca
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 16. marca (WebNoviny.sk) – Najvyšší súd SR na stredajšom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie člena skupiny sýkorovcov Mareka Šárközyho. Ten požadoval zníženie trestu, ktorý mu v novembri minulého roku vymeral Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).

Šárközy, ktorý pôsobil v podskupine sýkorovcov vedenej Ladislavom Bališom známym ako Dlhý Laco, pôvodne v auguste 2012 uzavrel na ŠTS dohodu o vine a treste a bol mu uložený trest šesť rokov a desať mesiacov. V roku 2013 však požiadal o obnovu konania. To ŠTS najskôr zamietol, neskôr po verdikte najvyššieho súdu v júni 2015 konanie povolil. V novembri 2015 mu v rámci obnoveného konania uložil ŠTS rovnaký trest, teda šesť rokov a 10 mesiacov.

Šárközy v rámci odvolania argumentoval, že vďaka tomu, že priznal svoju vinu a pred súdom svedčil, pomohol objasniť viacero trestných činov spáchaných zločineckou skupinou. Taktiež poukázal na to, že v dobe pôsobenia v skupine bol mladý a nerozvážny a v súčasnosti je rozhodnutý viesť riadny život. Podľa predsedu odvolacieho senátu je však trest primeraný. „Je treba si uvedomiť, aké tresty dostali ostatní páchatelia,“ skonštatoval v súvislosti s výškou trestu. Aj pozitívne hodnotenie z ústavu na výkon trestu podľa neho dokazuje, že trest plní resocializačnú funkciu.

Šárközymu vymeral senát Špecializovaného trestného súdu šesť rokov a desať mesiacov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Odsúdili ho za členstvo v zločineckej skupine, okrem toho aj za ďalšie priznané skutky, teda jeho podiel na podpálení dvoch áut, domu a zničenia interiéru a následného podpálenia baru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia