Bugár: Rozhodujúce pre voličov by mali byť volebné programy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár, Lucia Žitňanská
Sprava: Podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská a predseda Béla Bugár počas tlačovej besedy po zasadnutí Republikovej rady strany Most-Híd na tému Schvaľovanie kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb a aktuálna politická situácia. Bratislava, 21. november 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Volebné programy a ochota strán ich v prípade účasti vo vláde presadzovať majú byť podľa strany Most-Híd tým najdôležitejším kritériom pre rozhodovanie voličov. Volebný program strany Most-Híd Občianska vízia obsahuje viac ako 400 konkrétnych systémových opatrení. Podľa predsedu Bélu Bugára je spracovaný do takého štádia, že na druhý deň po voľbách ho môže strana začať realizovať. „Každý, kto má ambíciu byť súčasťou budúcej vlády, by mal mať takýto program. A my túto ambíciu máme,“ vyhlásil na tlačovej besede Béla Bugár. Most-Híd pripravil z tohto komplexného programu aj tri tzv. balíčky – protikorupčný, regionálny a menšinový, ktoré sú súborom opatrení pre tieto oblasti.

Cieľom regionálneho balíčka je podľa Bélu Bugára vytváranie nových pracovných miest, zlepšenie podnikateľského prostredia a rozvoj regiónov. „Táto oblasť nášho programu tak isto ako ďalšie časti Občianskej vízie patrí podľa odborných združení a mimovládnych organizácií medzi najlepšie spomedzi kandidujúcich strán,“ poukázal na kvalitu programu Bugár. Most-Híd podľa neho svoje úvahy nesústreďuje na štát, ale na občana. „Práve občania v regiónoch musia byť hlavnými adresátmi našich cieľov a snáh. Strana Most-Híd v prípade účasti vo vláde bude presadzovať prijatie regionálneho balíčka,“ doplnil Bugár.

Regionálny balíček obsahuje podľa podpredsedu Mosta-Híd Lászlóa Solymosa opatrenia, ako sú zjednodušenie a ústavne ukotvenie daňového systému, návrat k rovnej dani z príjmov a jej zníženie, podporu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných, zníženie odvodov pre malých a stredných podnikateľov. Taktiež za veľmi dôležité považuje zrovnoprávnenie postavenia domácich a zahraničných investorov pri vytváraní pracovných miest. „Naším cieľom je zjednodušiť pravidlá podnikania všade tam, kde to bude možné. Výsledkom našej snahy by mala byť znížená finančná a administratívna záťaž pre podnikateľský sektor,“ uviedol Solymos. Mnohé predpisy a pravidlá podľa neho iba komplikujú život podnikateľom, ale reálne výsledky neprinášajú alebo dokonca vedú k opačným než k želaným efektom.

Za kľúčovú otázku vidieka považuje Most-Híd zachovanie poľnohospodárskej výroby, ale aj podporu živočíšnej výroby. „Je veľmi dôležité, aby vláda aktívne podporila spracovateľské závody či už na živočíšnu, ale aj rastlinnú výrobu. Slovensko produkuje množstvo surovín, ktoré vyváža na spracovanie do zahraničia, ale takto zároveň stráca pridanú hodnotu. To potrebujeme zmeniť,“ vyhlásil Solymos. Spracovateľské závody v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou a slabo kvalifikovanou pracovnou silou by podľa neho dokázali vytvoriť tisícky pracovných miest. „Preto v prípade účasti vo vláde budeme tieto projekty aktívne podporovať,“ doplnil Solymos.

Taktiež je potrebné podľa Solymosa viac podporiť aj rozvoj vidieckeho turizmu, pričom dostupnosť regiónov má kľúčový význam z hľadiska rozvoja miestneho hospodárstva a investícií. „Jedným z ústredných cieľov strany Most-Híd je, aby v budúcnosti nebola na Slovensku obec, ktorá by nebola dostupná do 30 minút po odbočení z diaľnice či rýchlostnej cesty,“ zdôraznil dôležitosť infraštruktúry László Solymos.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárLászló Sólymos
Firmy a inštitúcie Most-Híd