Slováci môžu konzumovať jedlá a nápoje vo foodcourtoch, platí režim OP a obmedzená kapacita

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foodcourt, jedlo
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Od piatka môžu zákazníci prevádzok verejného stravovania konzumovať jedlá a nápoje aj vo foodcourtoch obchodných domov.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa zverejnenej vyhlášky však v týchto priestoroch platia rovnaké podmienky ako pre ostatné reštaurácie. Informoval o tom za odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Marek Eliáš.

Konzumácia posediačky

Konzumácia na mieste je povolená len v režime OP, teda ľuďom, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali alebo sú proti nemu zaočkovaní. Maximálna obsadenosť je stanovená na 50 % kapacity zariadenia.

Konzumácia pokrmov alebo nápojov je umožnená výlučne posediačky, a to s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb a odstup dva metre medzi stolmi. Pri jednom stole môžu spolu sedieť maximálne štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. V iných priestoroch obchodných domov je konzumácia stále zakázaná.

Rušenie obmedzenia otváracích hodín

V režime základ môžu prevádzky verejného stravovania naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou, a to aj zároveň s režimom OP pre konzumáciu na mieste. Osoby v režime základ si teda môžu jedlo v prevádzke vyzdvihnúť, ale nesmú ho konzumovať v interiérových a ani exteriérových priestoroch reštaurácie.

Do pondelka 10. januára je konzumácia na mieste vzhľadom na stále platný zákaz vychádzania povolená len do 20:00. Reštaurácie však môžu fungovať aj po tejto hodine, nakoľko môžu mať donáškovú službu a môžu tiež vydávať jedlá zabalené na odber so sebou. Od pondelka sa obmedzenie otváracích a prevádzkových hodín pre všetky prevádzky obchodu a služieb ruší.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek Eliáš
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR