Jachtári sa v olympijskom Riu borili s olejovou škvrnou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
JACHTA
Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 5. júla (WebNoviny.sk) – Jachtári majú v dejisku augustových olympijských hier v Riu de Janeiro nový problém so znečistením, v zátoke Guanabara sa v pondelok sťažovali na olejovú škvrnu.

„Nikdy predtým sme nevideli nič podobné. Bolo to všade, nemali sme sa tomu ako vyhnúť. Je to naša druhá účasť v Riu, počuli sme, že je to naozaj zlé. Nemalo by to však byť takéto špinavé, ale my s tým nemôžeme nič robiť,“ povedala fínska jachtárka Camilla Cedercreutzová, ktorá sa do Ria kvalifikovala v triede 49erFX.

Španielsky jachtár Jordi Xammar, ktorý sa na OH 2016 predstaví v triede 470, sa snažil olejovú škvrnu oboplávať. „Lode boli celé hnedé. Najhoršie, čo sme však videli, boli mŕtve ryby. Voda je na tom lepšie ako vlani – vtedy mala žlto-zelenú farbu,“ uviedol Xammar.

Znečistenie vody je len jedným z mnohých problémov, ktoré trápia tohtoročné olympijské hry. Na zozname sú aj vírus zika, kriminalita a násilie, škrtanie rozpočtov či pomalý predaj vstupeniek. Tri dni pred otvorením Hier začnú súdiť aj prezidentku Dilmu Rousseffovú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia