Legalizácia marihuany vplýva na predaj niektorých potravín. Nahráva tak aj epidémii obezity

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marihuana

Legalizácia marihuany patrí ku kontroverzným témam, ktoré z času na čas výraznejšie rezonujú v spoločnosti. Slovensko nie je výnimkou.

Niektorí tvrdia, že táto „ľahká droga“ by mala byť už dávno legálna. Iní takémuto kroku rázne oponujú a ďalším by zase stačila dekriminalizácia.

Doterajšie slovenské vlády si na rozdiel od iných vo svete stoja za svojim a marihuana tu zatiaľ stále stojí v rade, kde svieti na semafore červená.

Obľúbené potraviny

Zmeny a dopady legalizácie či dekriminalizácie na spoločnosť analyzuje množstvo odborníkov.

Najnovšie sa americkí experti pozreli na to, ako súvisí legalizácia tejto látky so zmenami v predaji nezdravých potravín, akými sú zmrzlina, sušienky alebo zemiakové lupienky, ktoré sú medzi užívateľmi obľúbené.

Tím z Georgia State University zverejnil svoje závery v akademickom žurnále Economics and Human Biology.

Boj s obezitou

Marihuanu legalizovali v mnohých amerických štátoch len nedávno a preto sú tamojšie štúdie týkajúce sa efektu novej legislatívy na spoločnosť ešte len v začiatkoch.

Ak niekto považuje výskum spojitosti legalizácie s konzumáciou nezdravého jedla za zbytočný, mal by vziať do úvahy fakt, že stále viac ľudí na svete trpí obezitou. Len v USA je to podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) 42 percent populácie.

Vedci v prvej štúdii svojho druhu analyzovali údaje o predaji vysokokalorických potravín v rôznych štátoch, pričom porovnávali obdobia pred a po legalizácii.

Zistili, že v období „po“ vzrástol v štátoch s povoleným rekreačným užívaním marihuany mesačný predaj skúmaného tovaru o 3,2 percenta.

Najvyšší nárast zaznamenali zemiakové lupienky, a to o 5,3 percenta, sušienky o 4,1 percenta a zmrzlina o 3,1 percenta.

Politické rozhodnutia

Tím priznal, že existuje len veľmi málo formálnych dôkazov na podporu nových zistení, no dodal, že takmer každý užívateľ marihuany potvrdí, že máva zvýšenú chuť do jedla.

Autori vyhlásili, že ich výskum je prvý, ktorý dáva do príčinnej súvislosti užívanie marihuany a konzumáciu nezdravého jedla.

„Naše zistenia môžu byť prospešné z politickej perspektívy v čase, keď mnohé štáty zvažujú legalizáciu marihuany a zároveň bojujú s epidémiou obezity,“ vyjadrili sa.

Dodali, že nové poznatky však môžu pomôcť s rozhodnutiami aj v štátoch, kde marihuana už dostala zelenú.

Alkohol sa má na pozore

Všetky druhy drog so sebou nesú aj negatívne následky, no odborníci tvrdia, že marihuana je oveľa „bezpečnejšia“ ako napríklad alkohol, s ktorým ročne spájajú milióny úmrtí. Dokonca tvrdia, že legalizácia marihuany je spojená s 12,4 % poklesom v predaji alkoholu.

Zároveň tiež upozorňujú, že legalizácia stále môže prinášať nepredvídateľné následky. „Myslíte si, že marihuana nie je škodlivá, čo je v súčasnosti prakticky konsenzus. Existujú však aj neželané následky, ako napríklad fakt, že keď ste naozaj hladný, budete jesť hocičo,“ vyjadril sa spoluautor štúdie Alberto Chong.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alberto Chong
Firmy a inštitúcie CDC Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôbEconomics and Human BiologyGeorgia State University