FIFA má nového prezidenta, stal sa ním Gianni Infantino

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gianni Infantino
Prezident FIFA Gianni Infantino. Foto: SITA/AP

ZÜRICH 26. februára (WebNoviny.sk) – Gianni Infantino sa na obdobie rokov 2016 až 2019 stal novým prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Doterajší generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) ziskom 115 lístkov zvíťazil v druhom kole hlasovania na piatkovom mimoriadnom kongrese celosvetovej organizácie na Hallenstadione vo švajčiarskom Zürichu. Infantino zdolal protikandidátov Salmana Bin Ibrahima Al Chalífu (88 hlasov), Aliho bin Al-Husejna (4) a Jéroma Champagna (0). Tokyo Sexwale z Juhoafrickej republiky odstúpil pred prvým kolom. V ňom nikto nedosiahol potrebnú dvojtretinovú väčšinu (138) z celkového počtu 207 hlasov. V druhom kole už stačila jednoduchá väčšina – aspoň 104 hlasov.

„Momentálne nedokážem vyjadriť svoje pocity. Prešiel som výnimočnou cestou a stretol som na nej fantastických ľudí, ktorí žijú futbalom každý deň. Práve oni si zaslúžia rešpekt. Obnovíme ho. Po celom svete nám zatlieskajú za to, čo urobíme spoločne. Tokyo povedal, že to je súťaž a zvíťaziť môže iba jeden. Tieto voľby považujem za dôkaz demokracie vo FIFA. Chcem byť prezidentom všetkých 209 členských krajín. Budem cestovať po zemeguli a spolupracovať s každým. Vybudujeme novú éru FIFA, ktorej stredobodom pozornosti bude futbal. Federácia si zažila krízu, už je po nej. Opäť nadobudneme stratenú dôveru. Spoločne sa budeme koncentrovať na túto krásnu hru,“ povedal Gianni Infantino v emotívnej prvej reakcii na pódiu po svojom zvolení.

„Gratulujem novému prezidentovi. Želám mu úspešné pôsobenie a svetlú budúcnosť FIFA. Všetkých vyzývam, aby sa postavili za pána Infantina. Ďakujem ďalším uchádzačom za ich férový prístup,“ uviedol dosiaľ zastupujúci šéf riadiacej organizácie svetového futbalu Issa Hayatou.

Vizitka Gianniho Infantina:

Gianni Infantino (Švajčiarsko/Taliansko)

Dátum a miesto narodenia: 23. marca 1970 v Brigu, 45 rokov

Vzdelanie: právo na univerzite vo Fribourgu

Súčasná pozícia: prezident FIFA

Predchádzajúce pozície: generálny sekretár Medzinárodného centra športových štúdií (CIES) na univerzite v Neuchateli, poradca futbalových organizácií v Taliansku, Španielsku a Švajčiarsku, od roku 2000 vystriedal niekoľko postov v Európskej futbalovej únii (UEFA), od októbra 2009 generálny sekretár UEFA

Zaujímavosť: ovláda taliančinu, francúzštinu, nemčinu, angličtinu i španielčinu

Infantino je v poradí deviatym riadne zvoleným lídrom FIFA, ôsmym európskym. Prvýkrát od roku 1974 padlo rozuzlenie až v druhom kole. Brazílčan Joao Havelange vtedy v nemeckom Frankfurte nad Mohanom po prvom kole s výsledkom 62:56 v druhom zdolal Angličana Stanleyho Rousa, ktorý najprominentnejší post vo svetovom futbale zastával trinásť rokov, 68:52. Pri poslednom víťazstve Seppa Blattera sa malo ísť do druhého kola, ale jordánsky princ Ali sa vzdal.

Štyridsaťpäťročný (nar. 23. marca 1970) švajčiarsko-taliansky niekdajší právnik uspel s odvážnym volebným programom. Plánuje prilákať nových sponzorov, zvýšiť výnosy federácie, jej členov a kontinentálne konfederácie peniazmi následne dotovať na rozvoj či organizovanie mládežníckych turnajov, chudobným národným asociáciám každoročne poskytnúť jeden milión amerických dolárov. Ďalej je za rozšírenie počtu účastníkov majstrovstiev sveta na 40 aj multinárodné usporiadanie svetových šampionátov. „Ak ide o čísla, verte mi,“ ubezpečil.

On a bahrajnský šejk Salman boli favoritmi. Spoliehal sa na deklarovanú podporu kompletnej Európy, Futbalovej únie Strednej Ameriky (UNCAF) a na poslednú chvíľu tiež Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL). Podľa vlastných slov rátal aj s podporou väčšiny predstaviteľov Africkej futbalovej konfederácie (CAF). V piatkovom predvolebnom posolstve preukázal svoje jazykové znalosti, keď plynule prechádzal medzi taliančinou, francúzštinou, nemčinou, angličtinou a španielčinou. V príhovore zdôraznil, ako sú preňho rovnako dôležité malé i veľké krajiny. Za príklad použil Montserrat (cca 5000 obyvateľov) a Spojené štáty americké (viac než 300 miliónov obyvateľov).

„Napravíme poškodený obraz FIFA. Všetci budú spokojní s našou robotou. Hoci do volieb som išiel s víťaznou ambíciou, stále to je čerstvé. Potrebujem čas na upokojenie sa a premyslenie si nasledujúcich krokov,“ povedal Infantino na svojej prvej tlačovej besede v novej funkcii. Pokračoval na nej v dokazovaní schopností polyglota, pridal dokonca aj portugalčinu.

Vizitka odchádzajúceho prezidenta FIFA:

Sepp Blatter (Švajčiarsko)

Dátum a miesto narodenia: 10. marca 1936 vo Vispe, 79 rokov

Vzdelanie: obchod a ekonómia na univerzite v Lausanne

Predchádzajúce pozície: generálny sekretár Švajčiarskeho zväzu ľadového hokeja (SEHV), riaditeľ športového oddelenia Longines, podieľal sa na organizácii OH 1972 a 1976, technický riaditeľ FIFA (1975 – 1981), generálny sekretár FIFA (1981 – 1998), prezident FIFA (8. jún 1998 – 8. október 2015), člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV), od 8. októbra 2015 suspendovaný prezident FIFA

Zaujímavosť: čelí trestnému stíhaniu zo strany švajčiarskeho generálneho prokurátora Michaela Laubera za zlé hospodárenie a použitie finančných prostriedkov FIFA na nesprávny účel, prípad sa týka tiež jeho podpisov na zmluvách, ktoré zapríčinili podhodnotený predaj vysielacích práv na MS 2010 a 2014 do Karibiku bývalému viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi

Predčasné voľby vypísali po tom, ako Blatter len pár dní po svojom znovuzvolení v máji minulého kalendárneho roka pod tlakom vyšetrovania švajčiarskej a americkej federálnej prokuratúry ohlásil rezignáciu. Švajčiara stojaceho na čele FIFA od roku 1998 suspendovali 8. októbra 2015, potom 21. decembra dostal trest na osem rokov. Ten odvolacia komisia FIFA v stredu zredukovala na šesť rokov. Rovnaký osud postihol tiež prezidenta UEFA Michela Platiniho, ktorého dovtedy videli ako najpravdepodobnejšieho Blatterovho nástupcu.

Otec štyroch detí Infantino však nemôže, a ani nechce hovoriť o nulovom spojení s Platinim. Od roku 2009 pracoval ako jeho generálny sekretár a počas kampane priznal, že stále načúva niekdajšiemu francúzskemu reprezentantovi. Napriek tomu, najdôležitejšou úlohou novej hlavy FIFA bude previesť korupčnými škandálmi otrasenú organizáciu reformami. Delegáti mimoriadneho kongresu dvojtretinovou väčšinou potrebnou na zmeny stanov schválili návrh pochádzajúci od reformnej komisie vedenej bývalým generálnym riaditeľom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Francoisom Carrardom. Súhlas s ním vyslovilo 179 prítomných (89 percent), proti bolo 22.

Prehľad prezidentov FIFA:

1. Robert Guérin (Fr.) 22. mája 1904 – 4. júna 1906

2. Daniel Burley Woolfall (V. Brit.) 4. júna 1906 – 24. októbra 1918

3. Juel Rimet (Fr.) 1921 – 1954

4. Rodolphe Seeldrayers (Belg.) 1954 – 7. október 1955

5. Arthur Drewry (V. Brit.) 1955 – 25. marec 1961

6. Stanley Rous (V. Brit.) 1961 – 8. máj 1974

7. Joao Havelange (Braz.) 8. máj 1974 – 8. jún 1998

8. Sepp Blatter (Švaj.) 8. jún 1998 – suspendovaný 8. októbra 2015, 21. decembra 2015 dostal dištanc na 8 rokov, 24. februára 2016 skrátený na 6 rokov

Zastupujúci – Issa Hayatou (Kam.) 9. október 2015 – 26. február 2016

9. Gianni Infantino 26. február 2016 – 2019

Reformná komisia odporučila zmeny na viacerých úrovniach, stotožnil sa s nimi aj výkonný výbor FIFA. Na najvyššom stupni riadenia sa v prvom rade skončí éra doterajšieho výkonnému výboru – aspoň pokiaľ ide o názov exekutívneho orgánu. „ExCo“ skrátene z anglického „executive committee“ sa stal symbolom skorumpovanosti FIFA. Štrnásť z dvoch tuctov jeho členov z roku 2010 čelí trestu etickej komisie FIFA, vyšetrovaniu alebo obvineniu americkej generálnej prokuratúry.

Nový orgán s pracovným názvom rada (Council) nadobudne 37 členov vrátane prezidenta, ktorého pozícia sa posunie viac do reprezentatívnej roviny. Úlohou rady bude nastoliť strategické smerovanie organizácie. Jeho zavádzanie do praxe, každodenné rozhodnutia a finančné aktivity postúpi úradu generálneho sekretára, ktorý od suspendovania Jéroma Valckeho vykonáva Markus Kattner. Ten mu bude podávať správy o svojej činnosti. Pribudne kontrolný dohľad šéfa úradu pre súlad so stanovami a tiež komisie futbalových „akcionárov“ so zastúpením sponzorov, hráčov, ligových súťaží či klubov. Členovia rady prejdú dôslednou previerkou morálnej bezúhonnosti.

Obmedzí sa trvanie mandátu budúcich prezidentov a členov rady na dvanásť rokov (tri štvorročné obdobia), ich platy budú verejne známe. FIFA sa okrem toho zaviazala, že pristúpi k popularizácii ženského futbalu a presadí ženy na svoje čelné pozície. V rade majú ženy rezervovaných šesť miest. Všetkým 209 krajinám tvoriacim FIFA pribudla povinnosť potláčať akékoľvek formy diskriminácie. Zmeny zakotvené v stanovách začnú platiť 60 dní po ich prijatí.

Reakcie na zvolenie Gianniho Infantina za prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA):

Ján Kováčik (prezident Slovenského futbalového zväzu): „Je to dobrá správa nielen pre futbalovú Európu, ale aj pre celý svetový futbal. Gianni Infantino je skúsený a rešpektovaný funnkcionár. Som presvedčený, že v piatok schválené reformy na kongrese v Zürichu spolu s tými, ktoré ešte prinesie aj on so svojím tímom, vrátia FIFA na pozíciu, ktorú si táto organizácia zaslúži.“

Ľuboš Micheľ (prezident gréckeho klubu PAOK Solún, bývalý medzinárodný rozhodca): „Osobne som rád, že voľby prezidenta FIFA dopadli takýmto výsledkom. Myslím si, že je to dobrá voľba pre svetový futbal. Gianni Infantino je podľa mňa správnou osobou, aby nastolil poriadok vo FIFA po tom, čo sa tam dialo v posledných rokoch. Je to skúsený funkcionár, dlhé roky pôsobil vo sférach UEFA a prispel k tomu, že je to v súčasnosti výborne fungujúca organizácia.“

Sepp Blatter (bývalý prezident FIFA): „Gianni Infantino je dôstojným nástupcom mojej práce. Má všetky potrebné vlastnosti na to, aby znova stabilizoval Medzinárodnú futbalovú federáciu. Je to človek so skúsenosťami, odbornými znalosťami, strategickými a diplomatickými schopnosťami.“

Zbigniew Boniek (prezident Poľského futbalového zväzu, zdroj: Przeglad sportowy): „Vyhral môj priateľ. Gianni je skutočný profesionál. Vie, čo robí a som si istý, že to prenesie aj do FIFA. Jeho volebné víťazstvo som očakával. Hoci v prvom kole nemal veľký náskok, v tom druhom bol bezkonkurenčný. Je to prezident FIFA na dlhé obdobie!“

Vitalij Mutko (ruský minister športu a prezident tamojšieho futbalového zväzu: „Som spokojný. Podporovali sme ho od začiatku. Verím, že všetko, čo si naplánoval, aj zrealizuje. Svetový futbal potrebuje pragmatikov a ľudí z praxe.“

Thomas Bach (prezident Medzinárodného olympijského výboru): „V tomto náročnom období pre svetový futbal želám Giannimu Infantinovi len to najlepšie, aby sa mu podarilo uskutočniť reformy, ktoré boli prijaté na tomto mimoriadnom kongrese FIFA. Zároveň sa teším na vzájomnú konštruktívnu spoluprácu v záujme športu.“

Jozef Kliment (generálny sekretár SFZ, zdroj: www.futbalsfz.sk): „Podľa predpokladov získali v prvom kole najviac hlasov Gianni Infantino a Salman Bin Ibrahim Al Chalífa. Všetci kandidáti sa ocitli aj v druhom kole, z kvarteta vzišiel, tak ako sme si priali, víťazne zástupca UEFA Gianni Infantino. Pred zasadnutím kongresu navštívil mnohé národné zväzy, podľa jeho slov obletel päťkrát planétu, aby sa stretol so zástupcami národných zväzov nielen európskych krajín. Živo sa zaujímal o ich problémy a ponúkol pomoc pri ich riešení. Aj z tohto pohľadu sme radi, že novým šéfom FIFA sa stal muž, ktorému patrili naše hlasy.“

Noël Le Graët (prezident Francúzskej futbalovej federácie, zdroj. L´Equipe): „Francúzska futbalová federácia víta víťazstvo Gianniho Infantina vo voľbách prezidenta FIFA. Som si istý, že sa na túto prácu hodí. Je to muž činu schopný zosúladiť záujmy všetkých národných federácií bez ohľadu na to, či ide o veľké alebo malé krajiny. Gianni Infantino je značkou novej éry FIFA.“

Greg Dyke (prezident anglickej Futbalovej asociácie, zdroj: Daily Mail): „Myslím si, že je to tvrdo pracujúci človek, ktorý má predpoklady na to, aby sfunkčnil štruktúry FIFA. Rovnako si myslím, že nie je politik, lebo takého sme tu mali veľa rokov. Dôležité je, aby mal šťastnú ruku pri výbere výkonného riaditeľa.“

Salman Bin Ibrahim Al Chalífa (bahrajnský šejk a líder Ázijskej futbalovej konfederácie AFC), zdroj: AP): „Teším sa na spoluprácu s ním. Nová FIFA pod jeho vedením by mala odrážať rozmanitosť svetového futbalu. ale zároveň ho zjednotí. Verím Giannimu Infantinovi, že bude správnym lídrom.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gianni InfantinoSepp Blatter