Ceny ropy vzrástli, zlato ovplyvnil silnejší dolár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, Thinkstock

30. júna (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v stredu posilnili o viac ako štyri percentá, pričom rástli druhý deň v rade. Aktivitu na trhu podporilo zmiernenie obáv vyvolaných šokujúcim výsledkom štvrtkového referenda, v ktorom sa britskí voliči vyslovili za vystúpenie krajiny v Európskej únie, ako aj hrozba štrajku zamestnancov ropného a plynárenského priemyslu v Nórsku a kríza vo venezuelskom energetickom sektore.

Pozitívne pôsobili aj oficiálne údaje Federálneho úradu pre energetiku (EIA), ktoré ukázali, že zásoby ropy v USA poklesli už šiesty týždeň v rade, a to o 4,1 mil. barelov. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s poklesom zásob o 2,4 mil. barelov. Britská ropa Brent posilnila o 4,2 % na 50,61 USD za barel. Ľahká americká ropa si pripísala rovnako 4,2 % a uzavrela na 49,88 USD za barel, pričom počas dňa stúpla aj na 50 USD za barel.

Ceny zlata v stredu vzrástli. Dôvodom bolo oslabenie dolára a pretrvávajúci vysoký záujem investorov o bezpečné aktíva pre dlhodobejšiu finančnú neistotu spojenú s odchodom Británie z únie. Stredajšie obchodovanie však neprekonalo piatkové maximum, kedy zlato vzrástlo najvyššie od marca 2014, na 1358,20 USD za uncu. Spotová cena zlata o 18:30 stúpla o percento na 1324,90 USD za uncu. Dodávky na newyorskej komoditnej burze posilnili o 0,7 % na 1326,90 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1090 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia