Stavebná výroba Slovenska rástla najrýchlejšie v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stavba
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – Sezónne upravená stavebná produkcia Slovenska vo februári medziročne posilnila najvýraznejšie v rámci členských krajín EÚ. Slovenské stavebníctvo oproti februáru minulého roka vzrástlo o 18,8 %.

Druhý najvýraznejší rast bol v Španielsku (13 %) a tretí vo Švédsku (11,3 %). V rámci celej Európskej únie stavebníctvo vo februári medziročne stúplo iba o 2,3 % a v rámci celej eurozóny sa zväčšilo len o 2,5 %. Vyplýva to z informácií, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V medziročnom porovnaní sa vo februári v rámci EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najhoršie vyvíjala stavebná produkcia Slovinska, ktorá sa zmenšila o 30,8 %. Druhý najvýraznejší pokles stavebnej výroby oproti februáru minulého roka bol v Maďarsku (-19,3 %) a na treťom najhoršom mieste bolo Poľsko (-10,1 %).

Aj v medzimesačnom porovnaní sa slovenskej stavebnej výrobe darilo lepšie v porovnaní s priemerom za EÚ a eurozónu. Slovenské stavebníctvo vo februári oproti januáru vzrástlo o 2 %, ale v rámci celej EÚ stavebná výroba klesla o 0,4 % a v rámci eurozóny oslabila o 1,1 %.

Najviac medzimesačne stavebníctvo kleslo vo Francúzsku (- 6 %), Švédsku (-5,1 %) a Slovinsku (-4,1 %). Najviac stavebná produkcia medzimesačne stúpla v Rumunsku (5,1 %), Veľkej Británii (3,1 %) a Bulharsku (2,7 %).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať