Najväčší súkromný producent uhlia na svete vyhlásil bankrot

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Uhlie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Peabody Energy, najväčší súkromne vlastnený producent uhlia na svete, vyhlásil bankrot. Spoločnosť v stredu oznámila, že v dôsledku prudkého prepadu cien uhlia ďalej nedokáže obsluhovať svoj dlh.

Finančnú situáciu firmy zhoršila najmä jej expanzia v Austrálii. Podľa agentúry Reuters ide o jeden z najväčších bankrotov v komoditnom sektore od polovice roku 2014, kedy pod vplyvom spomalenia rozvíjajúcich sa ekonomík vrátane Číny a Brazílie začali klesať ceny energií a surovín. Firma verí, že v režime súdnej ochrany pred veriteľmi dokáže ozdraviť svoje financie a znížiť dlh.

Začiatok dlhových problémov spoločnosti Peabody Energy siaha do roku 2011, kedy za 5,1 mld. USD kúpila austrálsku ťažobnú firmu Macarthur. Spoločnosť si týmto krokom chcela vybudovať pozíciu dodávateľa uhlia pre ázijské oceliarne. S klesajúcim dopytom po uhlí, najmä v Číne, sa však zintenzívnili finančné problémy firmy a z hodnoty svojich austrálskych aktív musela vlani odpísať 700 mil. USD.

(1 EUR = 1,1396 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať