Vyznáte sa v aktuálnych trendoch vo výžive?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 4. marca (WBN/PR) – Existuje mnoho návodov na zdravie, vitalitu a štíhlu líniu. V každom ročnom období sa objavujú nové nápady a zázračné diéty podložené špeciálnym výskumom. Ako sa ale v týchto neustále meniacich trendoch vyznať a nestratiť? Recept je jednoduchý – mali by sme sa sústrediť na ovocie, zeleninu a džúsy, ktoré by mali tvoriť základ akejkoľvek stravy bez ohľadu na súčasné trendy.

Každý rok sme zaplavení informáciami o nových trendoch týkajúcich sa výživy. Hlavným trendom v roku 2016 sú strukoviny, obilniny a severská diéta. Minulý rok bola pupulárna Paleo strava, rok predtým Dukanova. Neutíchajúcu slávu majú bezlepková, nízkotučná a stredomorská strava. Zo všetkých súčaných trendov sa vám ľahko môže zatočiť hlava. Okrem toho, každý nový typ stravovania sa zameriava na iné výrobky, ktoré by ste mali jesť viac, menej alebo ich kompletne odstrániť zo svojho jedálnička.

Hlavne s rozumom

Vyvážená strava je jedným z najdôležitejších faktorov nášho zdravia. To však neznamená, že by sme sa mali podriaďovať všetkým novým trendom a neustále meniť naše stravovacie návyky. Okrem toho, trendy v stravovaní nemusia byť vôbec vhodné pre organizmus.

Na čo by sme sa mali zamerať pri výbere stravovania? Výskumy ukazujú, že zdravá strava môže byť veľmi jednoduchá a zároveň účinná. V prvom rade by sme svoju pozornosť mali preniesť na správne stravovacie návyky, bohaté na ovocie, zeleninu a džúsy, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie nášho tela. Niekedy to najjednoduchšie riešenie je aj najlepšie.

„Informácie v oblasti výživy sú postupom času stále exaktnejšie, čo je výborné, pretože vhodne zvolená strava vie pomôcť pri liečbe mnohých ochorení. Na to, aby sme sa správne stravovali, nepotrebujeme mať doktorát z výživy. Plánovanie nákupov jedla, pomalé konzumovanie, varenie doma, vyvážená a pestrá strava alebo pridávanie ovocia a zeleniny do každého jedla sú jednoduché tipy, ktoré ľahko zúžitkujeme v každodennom živote a prinesú nám pozitívny vplyv na naše zdravie.“ – hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z RUVZ v Bratislave.

Ovocie a zelenina v akejkoľvej forme

Zelenina a ovocie by mali byť samozrejmosťou. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie môžete konzumovať ovocie a zeleninu neobmedzene – čím viac ich zjete, tím lepšie. Za deň by sme mali zjesť minimálne 400 g ovocia a zeleniny, rozdelenej do 5 porcií. Jedálniček pripravený hlavne z ovocia a zeleniny nám dodá nevyhnutnú dávku vitamínov, antioxidantov a minerálov. Strava bohatá na ovocie a zeleninu nemusí byť vôbec náročná alebo zložitá na prípravu – zeleninu môžete konzumovať v akejkoľvek podobe. Nielen surovú, ale aj vo forme 100% džúsov a pyré. Táto forma je perfektná hlavne v zime, kedy je čerstvé ovocie a zeleninu zohnať oveľa ťažšie.

Prečo piť džúsy a pyré?

Skvelý spôsob ako doplniť stravu o ovocie a zeleninu sú džúsy a pyré. Rovnako ako ovocie a zelenina, aj tie sú dôležitá súčasť vyváženej stravy a pitného režimu. Naše telo vedia obohatiť o vitamíny, minerály a živiny.

„100% džúsy a pyré sú čisto prírodné produkty. V súlade so zákonom nie je možné do nich pridávať žiadne prísady ako umelé arómy, farbivá, konzervačné látky a pridaný cukor. Pohár 100% džúsu alebo porcia pyré môže nahradiť 1 dávku ovocia a zeleniny za deň. Vďaka tomuto bude vaša strava pestrejšia a vaše telo bude fungovať lepšie.“– potvrdzuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z RUVZ v Bratislave.

Pravidelná strava bohatá na ovocie a zeleninu a odporúčaný pitný režim sú účinné spôsoby, ako si zabezpečiť vitalitu a energiu na celý deň. Majte na pamäti, že len dlhodobé udržiavanie správnych stravovacíh návykov vám zabezpečí radosť z vášho zdravia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia