Komplexné riešenie bolesti pohybového aparátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdravie

BRATISLAVA 11. januára 2016 (WBN/PR) Rozhovor s MUDr. Dagmar Šefčíkovou z Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Psychiatrickej nemocnice Ph. Pinela v Pezinku a súkromného centra Sempersa s.r.o. v Bratislave.

Pani doktorka, na rehabilitáciu k Vám prichádzajú pacienti s rôznymi diagnózami a s rôznym stavom poškodenia pohybového aparátu. Mohli by ste nám priblížiť, aké postupy liečby využívate u svojich pacientov?

Využívame komplexnú ponuku nášho odboru FBLR (fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie) – fyzikálnu terapiu, pozitívnu a negatívnu termoterapiu, mechanoterapiu, LTV – liečebný telocvik, manuálnu liečbu, hydroterapiu, ktorými sa snažíme podporiť, obnoviť, resp. kompenzovať danú poruchu, postihnutie, alebo aspoň uľaviť od bolesti – čo patrí medzi najdôležitejšie úlohy nášho odboru, aj medicíny ako takej.

Využívate vo svojej praxi aj nejaké novšie postupy, ktoré môžu pacientom skrátiť dobu rehabilitácie?

V súčasnosti sa do popredia dostáva možnosť podporiť regeneračné a reparačné procesy organizmu využitím obstrekov kolagénovými GUNA MD injekciami a tiež lokálne aplikovanými prípravkami na báze fytoterapie, vo forme náplastí a gélov.

Guna MD injekcie obsahujú kvalitný, špecificky upravený bravčový kolagén, spracovaný vysoko sofistikovaným systémom výroby, podporený funkciou pomocných látok rastlinného a minerálneho pôvodu, ktoré zabezpečia “ správnu cestu“ aplikovaného kolagénu na miesto určenia. Ide o komplexný mechanizmus účinku kolagénu v zmysle zlepšenia morfologického a funkčného profilu kolagénových vlákien vo všetkých štruktúrach, ktoré ho obsahujú. Dodaný kolagén v organizme – nahrádza chýbajúci, resp. defektný kolagén, pričom posilňuje a ochraňuje chrupky, väzy, šľachy a kĺbové puzdrá. Má štrukturálny účinok, preto dokáže spevňovať ochabnuté a hypermobilné kĺbové systémy, a tiež účinok lubrikačný (kĺzavý). Zlepšuje sa tým pohyblivosť kĺbov a znižuje bolestivosť. Rastlinné a minerálne zložky v injekciách dopĺňajú účinok kolagénu svojím protizápalovým a protibolestivým účinkom.

Som veľmi vďačná za túto možnosť liečby, ktorá mi dáva možnosť zlepšiť a zrýchliť proces liečby mojich pacientov.

Zdravie

Spomenuli ste kolagénové MD injekcie. Pre koho sú vhodné, existuje pre ich použitie nejaké obmedzenie?

Vzhľadom k tomu, že ku mne prichádzajú pacienti vo veľkej miere od iných odborných lekárov, často polymorbidní (s rôznymi ochoreniami) s nastavenou farmakologickou liečbou, ktorá je zaťažená aj vedľajšími nežiaducimi účinkami, uprednostňujem cielenú lokálnu terapiu pohybového aparátu, ktorá postupne navodí proces zlepšenia, bez nežiaducej záťaže organizmu pacienta, preto je vhodná pre všetkých.

Pri akých diagnózach alebo zdravotných problémoch sa Vám kolagénové MD injekcie osvedčili?

Výborný efekt vidím pri liečbe bolestivých úponov šliach z preťaženia (napr. tenisový lakeť), alebo úrazu (napr. podvrtnutie členku nohy), pri poškodeniach kĺbových puzdier, ale aj na ošetrenie TrP – Trigger Pointov (spúšťacie body bolesti) v zatvrdnutých svaloch, často v oblasti trapézov, sedacích svalov a pod. Vďaka aplikácii GUNA MD injekcií sa nám tiež podarilo zlepšiť a udržať rozsahové pomery hybnosti kĺbov po opakovaných vykĺbeniach, kde sme s inou formou liečby neboli úspešní. Väčšinou išlo o mladých športovo aktívnych ľudí, kde pokračujeme v aplikácii GUNA MD injekcií aj naďalej, s postupným predlžovaním intervalov podania. Osvedčili sa mi však aj u starších pacientov trpiacich na degeneratívne artrotické stavy (napr. artróza kolena, bedrového kĺbu, chrbtice) a zápalové ochorenia kĺbov.

Často podávam kombináciu tzv. kĺbových GUNA MD injekcií s tkanivovými GUNA MD injekciami, ktoré podporujú regeneráciu mäkkých tkanív, účinkujú antioxidačne, chránia tak tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi. Obstreky robím vo forme kúry 10 injekcií 1 – 2-krát do týždňa. Ide o možnosť liečby, ktorá nie je finančne náročná vzhľadom k prínosu pre pacienta. Odporúčam vyskúšať a využiť ako jednu z možností liečby. Na Slovensku bolo zaškolených veľa odborných lekárov s touto metódou liečby a tak si pacienti môžu vybrať lekára na základe svojich potrieb.

Za rozhovor ďakuje odborná redakcia Edukafarm.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia