Twitter odstúpi od kódexu postupov v oblasti dezinformácií, reakcia pre médiá bolo emodži hovienko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Twitter, Elon Musk
Foto: archívne, SITA/AP

Spoločnosť Twitter sa chystá odstúpiť od jednej zo snáh Európskej únie (EÚ) na potlačenie dezinformácií. Informuje o tom portál Politico s odvolaním sa na dve osoby priamo oboznámené s touto záležitosťou.

Kódex postupov

Gigant v oblasti sociálnych sietí, ktorého vlastníkom je Elon Musk, by mal podľa očakávania v najbližších dňoch ukončiť svoju účasť na kódexe postupov bloku v oblasti dezinformácií.

Osoby, ktoré o tom informovali, tak spravili pod podmienkou zachovania anonymity, aby mohli hovoriť o interných diskusiách medzi spoločnosťou a Európskou komisiou.

Kódex postupov je dobrovoľný súbor pravidiel, ktorý minulý rok prepracovali, a zahŕňa povinnosti pre spoločnosti ako Twitter, Meta alebo Alphabet sledovať politickú reklamu, zastaviť monetizáciu dezinformácií a poskytnúť lepší prístup k týmto platformám pre externé subjekty.

Pravidlá Únia pre sociálne médiá

Účasť spoločností v kódexe síce nie je povinná, ale mala pomôcť kompenzovať niektoré povinnosti týchto firiem v rámci samostatného a povinného zákona o digitálnych službách, nových pravidiel Únie pre sociálne médiá, ktoré zahŕňajú aj pokuty do výšky šesť percent ročných príjmov spoločnosti.

Hovorca Komisie uviedol, že keďže je kódex postupov dobrovoľný, je na jednotlivých spoločnostiach, aby sa rozhodli, či sa na ňom zúčastnia a dodal, že Twitter sa dosiaľ neriadil povinnosťami vyplývajúcimi z kódexu.

Na otázku adresovanú Twitteru dostalo Politico v reakcii len emodži hovienko, čo je štandardná automatická odpoveď spoločnosti na všetky otázky médií.

Osobne na zodpovednosť

Podľa jednej z osôb, ktoré sa vyjadrili pre portál, sa očakáva, že Twitter oficiálne odstúpi ako takzvaný spolupodpisovateľ kódexu postupov niekedy na budúci týždeň po tom, ako to Musk formálne odsúhlasí.

Odkedy multimiliardár minulý rok na jeseň prepustil polovicu zamestnancov Twitteru, spoločnosť drasticky stiahla svoju účasť na európskom súbore pravidiel týkajúcich sa online obsahu a bola jediným technologickým gigantom, ktorý nesplnil svoje povinnosti v oblasti transparentnosti v rámci štvrťročných správ predpísaných kódexom postupov.

Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton verejne vyhlásil, že bude brať Muska osobne na zodpovednosť za dodržiavanie pravidiel bloku týkajúcich sa obsahu, i keď rozhodnutie spoločnosti Twitter odstúpiť od kódexu postupov v oblasti dezinformácií je priamo v rozpore s týmto prísľubom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Elon MuskThierry Breton