WHO zaradilo aspartám medzi rakovinotvorné látky. V akých potravinách sa nachádza?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
cukor, sladené nápoje
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) označila sladidlo aspartám, ktoré sa nachádza v diétnych limonádach a mnohých ďalších potravinách, za „možnú“ príčinu rakoviny. Samostatná skupina odborníkov, ktorá skúmala tie isté dôkazy, však uviedla, že túto náhradu cukru v obmedzenom množstve stále považuje za bezpečnú.

Hrozby súvisiace s rakovinou

Rozdielne výsledky koordinovaných preskúmaní zverejnili v piatok skoro ráno. Jeden z nich prišiel od spomenutej Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny a druhú správu vypracovala skupina odborníkov vybraná WHO a Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

IARC so sídlom vo francúzskom Lyone pravidelne skúma potenciálne hrozby súvisiace s rakovinou, no vo svojich hodnoteniach, ktoré sa pohybujú od „možného“ k „pravdepodobnému“, neuvádzajú aká je pravdepodobnosť, že daná látka spôsobí rakovinu.

Usmernenia sladidla sa nemenia

Aspartám sa tak podľa agentúry AP pridal do kategórie s viac ako 300 ďalšími možnými rakovinotvornými látkami, vrátane takých vecí, ako sú extrakt z aloe vera, nakladaná zelenina ázijského typu či stolárska práca. Usmernenia týkajúce sa používania tohto sladidla sa však nemenia.

„Neodporúčame spotrebiteľom, aby (aspartám) úplne prestali konzumovať. Odporúčame len trochu striedmosti,“ vyjadril sa riaditeľ WHO pre výživu Francesco Branca.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC)WHO Svetová zdravotnícka organizácia