Odvetvie cukru v EÚ preukázalo odolnosť po skončení kvót, výrobcovia sa prispôsobili príležitostiam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cukor, biely cukor
Foto: ilustračné, Thinkstock

Odvetvie cukru v Európskej únii (EÚ) preukázalo odolnosť po skončení kvót. V únii sa nimi riadila výroba cukru takmer 50 rokov. Informuje o tom európska komisia na svojej webovej stránke.

Ukončenie systému kvót v roku 2017 poskytlo výrobcom možnosť prispôsobiť svoju výrobu obchodným príležitostiam, najmä tým, že mohli preskúmať nové vývozné trhy.

Trh nachádza novú rovnováhu

Úprava výroby cukru a mierny nárast cien v posledných rokoch naznačujú, že trh s cukrom nachádza novú rovnováhu. Ide o zistenia Štúdie o adaptačných stratégiách dodávateľského reťazca cukru po ukončení kvót na cukor, ktorú zverejnila Európska komisia.

Štúdia analyzovala faktory, ktoré prispievajú k odolnosti sektora cukru. Medzi nimi bola pri určovaní celkovej odolnosti rozhodujúca nákladová konkurencieschopnosť vo fáze poľnohospodárstva a spracovania. Štúdia dospela k záveru, že ukončenie systému kvót EÚ na cukor v kombinácii so zrušením minimálnej ceny cukrovej repy malo iba nepriame účinky na ekonomickú životaschopnosť dodávateľského reťazca cukru v EÚ. Nepriamo to prispelo k zníženiu marží a ziskovosti pre pestovateľov cukrovej repy a výrobcov cukru. Táto situácia sa však vďaka nedávnemu pozitívnemu vývoju v sektore zlepšuje.

Obchodná politika EÚ nemá vplyv

Tiež sa zistilo, že obchodná politika EÚ nemá žiadny vplyv na ekonomickú životaschopnosť subjektov EÚ v oblasti cukru, pričom rozhodujúcu úlohu pri riešení vonkajších otrasov zohrávajú mechanizmy regulácie dovozu stanovené právom Európskej únie.

Pokiaľ ide o poľnohospodársku politiku, v štúdii sa uvádza, že dobrovoľná viazaná podpora cukrovej repy účinne prispela k zabezpečeniu ziskovosti pestovania cukrovej repy v 11 členských štátoch, v ktorých bola poskytnutá. Zistilo sa, že oddelené priame platby zohrávajú dôležitú úlohu pri stabilizácii príjmov pestovateľov cukrovej repy, čím sa zvyšuje odolnosť odvetvia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaEU Európska únia