Brány cukrovarov na Slovensku sa otvoria pre prvé dodávky repy, vyťažia státisíce ton cukru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cukor, biely cukor
Foto: ilustračné, Thinkstock

Slovenskí pestovatelia cukrovej repy a výrobcovia cukru v piatok odštartujú repnú kampaň 2019/2020. Počnúc týmto dňom sa tak začína premena cukrovej repy na cukor. Ako prvý do repnej kampane vstupuje cukrovar v Seredi (Slovenské cukrovary s.r.o.). Cukrovar v Trenčianskej Teplej (Považský cukor a.s.) s produkciou začne 17. septembra.

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Výroba cukru má na Slovensku podľa SPPK dlhodobú kontinuálnu, takmer 200-ročnú tradíciu. V piatok sa totiž brány cukrovaru pre prvé dodávky repy otvoria už po 188. raz.

Vyťažia státisíce ton cukru

V tomto roku sa bude cukrová repa zbierať z plochy 22 373 hektárov. V poslednom období ide pritom podľa SPPK o relatívne stabilnú plochu výmery cukrovej repy, ktorú pre domáce potreby pestuje 215 pestovateľov. Hoci sa repná kampaň ešte len začína, odhady už teraz hovoria o priemernej úrode repy na úrovni 65 ton na hektár, priemernej cukornatosti 16,8 % a celkovej produkcii 1,450 mil. ton repy.

Oba funkčné cukrovary z tohto množstvo vedia vyťažiť približne 205 tis. až 215 tis. ton cukru. Cukrovar v Trenčianskej Teplej plánuje ukončiť aktuálnu repnú kampaň k 11. januáru budúceho roka. Seredský cukrovar o niekoľko dní neskôr – pravdepodobne k 22. januáru.

Nárast produktivity cukrovej repy za posledných 15 rokov sa prakticky zdvojnásobil, čím sa SR vyrovnáva v konkurencieschopnosti pestovania cukrovej repy cukrovarníckym veľmociam západnej Európy, čo potvrdzuje opodstatnenosť zastúpenia tejto špeciálnej plodiny na našich poliach a jej agrotechnický význam v osevných postupoch,“ uviedol predseda dozornej rady Slovenského cukrovarníckeho spolku Adrian Šedivý.

Prestali platiť výrobné kvóty

Vertikála repa – cukor pritom podľa SPPK predstavuje jedinú kompletnú a plne funkčnú vertikálu v rámci agropotravinárskeho sektora, ktorá zabezpečuje produkciu suroviny a jej spracovanie až po finalizáciu práve na Slovensku a pre slovenskú ekonomiku tak znamená „biele zlato„.

Slovensko dosahuje 120-percentnú sebestačnosť vo výrobe cukru a vykazuje pozitívne zahraničnoobchodné saldo. Toto strategické odvetvie poskytuje stabilné pracovné miesta pre viac ako 3 000 ľudí, a to prevažne vo vidieckych oblastiach. Každé jedno euro v podobe podpôr sa štvornásobne vracia do štátneho rozpočtu.

Tohtoročná cukrová kampaň bude už tretia po sebe, odkedy v roku 2017 prestali v celej EÚ platiť výrobné kvóty na cukor. Následný obrovský pretlak cukru a pokles odbytových cien priamo ohrozoval aj našich pestovateľov repy a výrobcov cukru. Dnes musíme povedať, že aj vďaka prístupu ministerstva pôdohospodárstva, podporným systémovým opatreniam a zelenej nafte aj pre cukrovú repu si trúfame toto zložité obdobie prekonať,“ povedal predseda predstavenstva Považského cukru a.s. a zároveň predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora