Slováci nastúpia v Maďarsku predbežne bez Martina Kližana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Kližan
Slovenský tenista Martin Kližan. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. júla (WebNoviny.sk) – Andrej Martin, Jozef Kovalík, Norbert Gombos a špecialista na štvorhru Igor Zelenay sú v oficiálnej predbežnej nominácii Slovenska na stretnutie s domácim Maďarskom 15. – 17. júla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2016 tenisových reprezentačných družstiev mužov na antuke vonku v Budapešti.

Hrať sa bude v areáli Európa Tenisz Center (ETC) na Közműhelytelep utca v XX. obvode maďarskej metropoly. Káder oznámil kapitán hostí Miloslav Mečíř na utorňajšej tlačovej besede v Národnom tenisovom centre v Bratislave. Zatiaľ teda okrem Lukáša Lacka, ktorý na najpomalšom povrchu prakticky vôbec nehráva a súbežne sa plánuje predstaviť na tráve v americkom Newporte, chýba aj renkingová jednotka SR Martin Kližan.

Kližan sa môže pripojiť neskôr

„V danom týždni bude štartovať na turnaji ATP World Tour 500 na antuke v nemeckom Hamburgu a prisľúbil, že sa k nám pripojí, ak prehrá dosť skoro na to, aby v súlade s pravidlami mohol byť v dejisku pri štvrtkovom žrebe programu,“ vysvetlil olympijský víťaz zo Soulu 1988 Miloslav Mečíř, ktorý má právo na dve zmeny v zostave. Program je nahustený vzhľadom na augustové OH v brazílskom Riu de Janeiro.

„Samozrejme, nie sme z absencie Martina Kližana nadšení, ale nezostáva nám iné, než situáciu akceptovať, vznikla pre olympijské hry. Martin pre problémy s nohou vynechal takmer celú antukovú časť sezóny, chce to dohnať a náš tím je veľmi silný aj bez neho. Chytáme dvoch zajacov za chvost: na jednej strane by nás potešilo, ak by sa Martinovi v tom Hamburgu darilo, ale zároveň by sme ho radi videli v kádri. Verím však, že to zvládneme aj v prípade, že nás napokon neposilní,“ povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

„Určite by som bol radšej, ak by Martin hral. Už len to jeho renkingové postavenie vzbudzuje u súperov rešpekt. Aj v slabšej forme vie zahrať tak, ako ďalší naši v tej lepšej. Podľa postavenia hráčov v rebríčku sme favoritmi, ale Maďarsko je veľmi ťažký súper. Sledoval som jeho zápas v marcovom 1. kole, proti Izraelčanom boli jasnými outsidermi, ale napokon ich hladko zdolali. Publikum k tomu prispelo, vyburcovalo ich. V žiadnom prípade nesmieme niečo podceniť. Treba sa dobre pripraviť a zahrať zodpovedne,“ skonštatoval Mečíř a k neprítomnosti Lacka dodal: „Nechce hrať na antuke, je to proti jeho srsti, nemá to rád.“

Maďari hrali dvakrát vo svetovej skupine

Víťaz premiérového vzájomného zápasu bude 16. – 18. septembra hrať v play-off o svetovú skupinu ročníka 2017. Ak Slováci v Maďarsku neuspejú, nastúpia v spomenutom jesennom termíne v Izraeli v 1. kole play-off o zotrvanie v príslušnej skupine regionálnej zóny. V marcovom asociačnom termíne mali ako nasadení voľný žreb.

Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Jane Harveyová, empajrovým arbitrom Ahmed Abdel-Azim z Egypta. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) oznámila, že na stretnutie zavíta jej prezident David Haggerty.

Hostiteľský národný zväz MTSz stanovil, že permanentka na všetky tri dni stojí 6000 forintov – v prepočte približne 19 eur. Samostatná vstupenka na piatkové dve dvojhry aj nedeľňajšie dva single stojí zhodne 3000 Ft (cca 9,5 eura), lístok iba na sobotňajšiu štvorhru má cenu 2000 Ft (zhruba 6 eur). Piatkové aj nedeľňajšie dvojhry (vždy dve za sebou) sa zhodne začnú o 11.00 h. Sobotňajšiu štvorhru naplánovali na 14.00 h.

Finalisti Davis Cupu 2005 Slováci hrajú v I. skupine euroafrickej zóny okrúhly desiaty rok v rade. Rozhodla o tom ich vlaňajšia septembrová prehra 2:3 s Poliakmi v Gdyni v play-off o svetovú skupinu. V renkingu krajín figurujú na 18. pozícii, Maďarsko je na 34. priečke.

Maďarsko pôsobí v DP od roku 1924 a v sezónach 1994 a 1996 si zahralo vo svetovej skupine. Vlani v II. skupine euroafrickej zóny postupne zvíťazilo nad Moldavskom (4:1), Bosnou a Hercegovinou (3:2) a Bulharskom (3:2), v marci doma zdolalo v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny favorizovaný Izrael 3:2. Ťahá sériu siedmich úspechov, ešte predminulý rok bolo v III. skupine euroafrickej zóny, teda o dve úrovne nižšie ako teraz.

V predpokladnom kádri hostiteľov sú Márton Fucsovics, Péter Nagy, Máté Valkusz a Levente Gödry, kapitánom je Zoltán Kuharszky.

Oficiálna predbežná nominácia tenistov Slovenska:

Andrej Martin (105. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 71. vo štvorhre)

Jozef Kovalík (128. / 580.)

Norbert Gombos (308. / 469.)

Igor Zelenay (- / 73.)

kapitán: Miloslav Mečíř

Predpokladaná zostava Maďarska:

Márton Fucsovics (163. / 800.)

Péter Nagy (435. / 651.)

Máté Valkusz (1136. / -)

Levente Gödry (1134. / 1199.)

kapitán: Zoltán Kuharszky

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej MartinIgor MoškaIgor ZelenayJozef KovalíkMartin KližanMiloslav MečířNorbert GombosPeter Nagy
Firmy a inštitúcie Slovenská tenisová reprezentácia