Pohár federácie s Cibulkovou, Hantuchovou i Schmiedlovou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pohár federácie: Slovensko - Švédsko
Slovenská tenistka Daniela Hantuchová počas druhej sobotňajšej dvojhry víkendového zápasu play-off o II. svetovú skupinu Pohára Federácie, v ktorej sfúkla za 59 minút Švédku Susanne Celikovú 6:2, 6:0. Bratislava, 18. apríl 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Karolína Schmiedlová, Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Jana Čepelová tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu tenistiek Slovenska na bratislavské stretnutie s Austrálčankami 6. – 7. februára na tvrdom povrchu DecoColor Premier Court pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 reprezentačných družstiev žien. Káder v stredu oznámil kapitán Sloveniek Matej Lipták na tlačovej besede v dejisku. Podľa aktuálnej renkingovej hierarchie absentuje národná trojka Magdaléna Rybáriková (75. vo dvojhre), ktorá na melbournských grandslamových Australian Open minulý týždeň vinou pravej achilovky nedohrala 2. kolo dvojhry a nenastúpila na 2. kolo štvorhry. V každom tíme sa môžu udiať dve zmeny pred žrebom programu, ktorý bude v piatok 5. februára o 11.00 h tiež v Národnom tenisovom centre.

„Pre Janku Čepelovú som sa rozhodol pre to, že je jedinou našou hráčkou, ktorá zdolala Stosurovú. Práve Samantha je nočnou morou pre naše dievčatá, pretože jej štýl hry im vôbec nevyhovuje. Som rád, že Čepelová je konečne zdravá. Verím, že som sa rozhodol správne. Daniela Hantuchová jednoznačne patrí do fedcupového tímu, pretože je najskúsenejšou hráčkou v tomto družstve. Všetci vieme, že stretnutia tejto súťaže hráva inak ako turnajové súboje. Som presvedčený, že jej skúsenosti nám v tomto veľmi náročnom meraní síl pomôžu. Magda Rybáriková sa zatiaľ nebude s nami pripravovať, pretože ešte netrénuje. Oddychuje, zdravotne ešte nie je celkom fit,“ uviedol k nominácii M. Lipták.

Práve od stredy 35-ročná šéfka realizačného tímu hostiek Alicia Moliková zatiaľ nezverejnila svoje kvarteto, podľa pravidiel to musí urobiť v tento deň. Web Fox Sports referoval, že istotu miesta v kádri údajne majú hrdinka newyorských US Open 2011 Samantha Stosurová, nemenej univerzálna rekonvalescentka po otrase mozgu Casey Dellacquová a bratislavská rodáčka Jarmila Wolfeová (pred vydajom Gajdošová), ktorá však odstúpila z AO pre problémy s chrbtom. O štvrtú pozíciu sa vraj uchádzajú Priscilla Honová, Kimberly Birrellová a Maddison Inglisová, prípadne Storm Sandersová. Veľkým oslabením oproti plánom bude absencia ruskej rodáčky Darie Gavrilovovej, ktorá od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) nedostala povolenie na štart za krajinu svojej voľby už v súvislosti s prvým tohtoročným asociačným termínom, hoci od novembra disponuje príslušným pasom a začiatkom januára pre Austráliu triumfovala s Nickom Kyrgiosom na perthskom Hopmanovom pohári takisto z agendy ITF.

Víťaz stretnutia Slovensko – Austrália bude 16. – 17. apríla bojovať o elitnú osmičku ročníka 2017, zdolaný si v rovnakom termíne zahrá o zotrvanie v II. svetovej skupine. Hlavnou rozhodkyňou bude Rumunka Michaela Testibanová, empajrovými Američan Jake Garner a Brazílčanka Paula Vieirová-Sousová. Vstupenky na sobotu (dve dvojhry postupne od 14.00 h) aj nedeľu (dve dvojhry a štvorhra postupne od 13.00 h) stoja zhodne 15 eur, k dispozícii sú v sieťach ticketportal.sk a predpredaj.sk a na recepcii NTC.

Výhoda domáceho prostredia pre Slovenky vyplynula z pravidla o reciprocite. S Austrálčankami hrali v minulosti raz: 22. – 23. apríla 1995 na tráve v Royal King´s Parku v spomenutom Perthe prehrali v II. svetovej skupine tesne 2:3. Strojkyňou triumfu domácich bola s 2,5 bodmi Nicole Bradtkeová, ku ktorej sa vo štvorhre postavila Rennae Stubbsová. Za hostky – vedené Ľubomírom Kurhajcom – Karina Habšudová aj Radka Zrubáková zdolali Rachel McQuillanovú.

Sprievodnou kuriozitou je fakt, že Austrália aj SR v predchádzajúcej sezóne zhodne prehrali 1:4 s Holandskom na jeho pôde. Slovenky vo februári práve v 1. kole II. svetovej skupiny na antuke v Apeldoorne a Austrálčanky v apríli v play-off o elitu na najpomalšom podklade v Hertogenboschi. Tím SR sa udržal v „II. lige“ prostredníctvom aprílového bratislavského triumfu 4:0 nad Švédkami.

Držiteľ Fed Cupu 2002 Slovensko figuruje na 13. priečke v renkingu ITF, Austrálii patrí 9. pozícia. Austrálčanky sa dosiaľ radovali z celkového triumfu 7-krát, a to v rokoch 1964, 1965, 1968, 1970, 1971, 1973 a 1974. Znamená to druhé miesto v historickom poradí.

Oficiálna predbežná nominácia tenistiek Slovenska na stretnutie s Austrálčankami v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 reprezentačných družstiev žien (6. – 7. februára, Bratislava – Aegon aréna NTC, tvrdý povrch DecoColor Premier Court pod zatiahnutou strechou):

Karolína Schmiedlová (29. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre, 346. vo štvorhre)

Dominika Cibulková (38. / 180.)

Daniela Hantuchová (89. / 84.)

Jana Čepelová (140. / 225.)

kapitán: Matej Lipták

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alicia MolikováDaniela HantuchováDominika CibulkováJana ČepelováKarolína SchmiedlováMagdaléna RybárikováMatej LiptákSamantha Stosurová