Serena bola ako uragán, Šarapovová vyhrala svoj 600. zápas

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty z piateho dňa Australian Open
Americká tenistka Serena Williamsová počas zápasu 3. kola Australian Open, v ktorom za 44 minút zdolala Rusku Dariu Kasatkinovú dvakrát 6:1. Melbourne, 22. január 2016. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 22. januára (WebNoviny.sk) – Prvú osemfinálovú dvojicu ženskej dvojhry na úvodnom grandslamovom tenisovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne podľa predpokladov utvorili Maria Šarapovová a Belinda Bencicová. Obe potrebovali na zdolanie prekážok v 3. kole tri sety.

Jubilejný 600. triumf Šarapovovej

Ruská tenistka Šarapovová nasadená ako piata zvíťazila nad premožiteľkou Magdalény Rybárikovej, Američankou Lauren Davisovou, 6:1, 6:7 (5), 6:0. Bol to jej jubilejný 600. víťazný zápas v profesionálnej kariére. Prvý takýto triumf si pripísala vo februári 2002. Osemnásťročná nasadená dvanástka zo Švajčiarska Bencicová zdolala Ukrajinku Katerynu Bondarenkovú 4:6, 6:2, 6:4.

Niekdajšia jednotka renkingu WTA a šampiónka z Melbourne 2008 Šarapovová odohrala štatisticky zaujímavý zápas, v ktorom trval druhý set vrcholiaci v tesnom tajbrejku pre 103. hráčku rebríčka WTA Davisovú 77 minút, ale prvý a tretí spolu iba 57 minút. Šarapovová nastrieľala 16 es oproti jednému z rakety súperky, ale urobila aj 42 nevynútených chýb (bilancia 42:35). V celkovo získaných bodoch však triumfovala suverénne 100:64.

Obrazom: Najkrajšie momenty z piateho dňa Australian Open

„Má to byť priateľské pripomenutie, že už nie som najmladšia?“ pobavene odpovedala Šarapovová počas pozápasového interview na kurte na otázku, čo pre ňu znamená 600 víťazstiev v kariére. „Som rada, že po nezvládnutej koncovke druhého setu, som sa v tom treťom posunula vyššie. Toto je grandslamová úroveň, tretie kolo, a nikto mi nedá zadarmo set alebo zápas,“ dodala Šarapovová už vážnejšie.

Kométa svetového tenisu Bencicová (13. v renkingu WTA) sa do osemfinále v Melbourne dostala vôbec po prvý raz, jej maximom z veľkej štvorky turnajov je štvrťfinále z New Yorku 2014. Bencicová mala proti K. Bondarenkovej pomer víťazných úderov a nevynútených chýb pasívny 26:29, ale využila 5 z 8 brejkbalov, kým jej súperka 3 zo 6.

„Som rada, že som vo 4. kole, ale proti Bencicovej to nebude jednoduché. Je to mladá ambiciózna hráčka, ktorá má za sebou prelomovú sezónu a neustále sa zlepšuje,“ uviedla Šarapovová k svojej najbližšej súperke, s ktorou nemajú spoločnú zápasovú minulosť.

Serene stačilo na postup 44 minút

Podľa predpokladov do osemfinále postúpila aj Američanka Serena Williamsová. Líderka svetového rebríčka absolútne suverénne prekonala mladučkú Rusku Dariu Kasatkinovú. Zverenkyňu Vladimíra Pláteníka v rámci trnavskej Empire Tennis Academy zdolala za bleskových 44 minút 6:1, 6:1.

Na vyzývateľku mladšiu o 16 rokov zjavne doľahol význam okamihu: na kurte v 15-tisícovej Rod Laver Arene sa vôbec nedostala do diania, robila priveľa chýb a vyznievala stiesnene. Kasatkinová, 69. v renkingu, v 1. kole premohla Karolínu Schmiedlovú. Teraz zaostala na „winnery“ 4:27, spáchala 13 nevynútených chýb v porovnaní s 8. Na príjme uhrala len dva fiftíny. Inkasovala 6 es, sama urobila 5 dvojchýb. Ani raz sa nepresadila pri sieti, postupujúca zvládla všetkých 10 zákrokov vpredu.

„Myslím si, že som dnes zahrala dobre. Sama som bola prekvapená tým, koľko ´winnerov´ som potriafala. Bol to pre mňa vydarený deň,“ povedala Serena v interview ešte na kurte.

Tridsaťštyriročná americká hviezda sa po hladkom úspechu v tomto premiérovom vzájomnom súboji stretne v osemfinálovom 4. kole s ďalšou Ruskou Margaritou Gasparianovou. Proti 21-ročnej 58. hráčke hodnotenia sa líderka svetového rebríčka WTA pokúsi nadviazať na triumf 6:4, 6:1 z 1. kola vlaňajšieho Wimbledonu.

Patrickom Mouratoglouom, v minulosti krátko šéfom spomenutého Pláteníka, trénersky dozorovaná S. Williamsová je 21-násobnou singlovou šampiónkou na veľkej štvorke, vlani jej len o vlások ušiel kalendárny Grand Slam, keď jej jedinú prehru na Majors 2015 nečakane uštedrila Talianka Roberta Vinciová v semifinále newyorských US Open.

Ak Američanka získa svoj siedmy titul na AO, dotiahne sa na celkovú grandslamovú druhú priečku k legendárnej Nemke Steffi Grafovej. Na južnej pologuli sa Serena už radovala v rokoch 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 a 2015. Teraz sa môže vo štvrťfinále stretnúť s Ruskou Mariou Šarapovovou, ktorú minulý rok prekonala v miestnom finále 6:3, 7:6 (5).

Dvojhra žien – 3. kolo (piatkové výsledky):

Serena Williamsová (USA-1) – Daria Kasatkinová (Rus.) 6:1, 6:1

Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) – Mónica Puigová (Portor.) 6:4, 6:0

Maria Šarapovová (Rus.-5) – Lauren Davisová (USA) 6:1, 6:7 (5), 6:0

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-10) – Jelizaveta Kuličkovová (Rus.) 6:4, 2:0 – skreč, Kuličkovová odstúpila

Belinda Bencicová (Švaj.-12) – Kateryna Bondarenková (Ukr.) 4:6, 6:2, 6:4

Anna-Lena Friedsamová (Nem.) – Roberta Vinciová (Tal.-13) 0:6, 6:4, 6:4

Daria Gavrilovová (Aus.) – Kristina Mladenovicová (Fr.-28) 6:4, 4:6, 11:9

Margarita Gasparianová (Rus.) – Julia Putincevová (Kaz.) 6:3, 6:4

Už známe dvojice v osemfinálovom 4. kole dvojhry žien:

* horná polovica žrebu, zhora podľa „pavúka“

Serena Williamsová (USA-1) – Margarita Gasparianová (Rus.)

Belinda Bencicová (Švaj.-12) – Maria Šarapovová (Rus.-5)

Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) – Anna-Lena Friedsamová (Nem.)

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-10) – Daria Gavrilovová (Aus.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Agnieszka RadwanskáBelinda BencicováCarla Suárezová-NavarrováDaria GavrilovováDaria KasatkinováJulia PutincevováKateryna BondarenkováKristina MladenovicováLauren DavisováMaria ŠarapovováMónica PuigováRoberta VinciováSerena Williamsová