Proteín z materského mlieka má antibiotické účinky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najlepšie sa žije matkám vo Fínsku, Slovenky sú v top 50
Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 26. januára (WebNoviny.sk) – Britskí vedci z National Physical Laboratory a University College London zistili, že proteín laktoferín nachádzajúci sa v materskom mlieku má antibiotické účinky a dokáže zabiť aj baktérie odolné voči tradičným liekom. O svojom objave informovali v časopise Chemical Science.

Odborníci objavili, že laktoferín vďačí za svoje antibiotické vlastnosti miniatúrnemu fragmentu, ktorý je menší než jeden nanometer. Deti získavajú v prvých mesiacoch života ochranu pred rôznymi ochoreniami práve z materského mlieka. Vedci následne tento fragment premenili na kapsulu podobnú vírusu schopnú identifikovať konkrétne druhy baktérií, ktoré zničí bez toho, aby poškodila okolité bunky.

Vedci si myslia, že tieto kapsuly by sa dali použiť na dopravenie liekov proti baktériám s antibiotickou rezistenciou. Taktiež by mohli viesť k vývoju liečby v súčasnosti nevyliečiteľných chorôb ako drepanocytóza, cystická fibróza či Duchenneova muskulárna dystrofia. „Tieto kapsuly sú ako projektily s veľkou rýchlosťou a efektivitou,“ uviedol Hasan Alkassem, ktorý sa na štúdii podieľal.

Informácie pochádzajú z webstránky www.theguardian.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia