Zomrel princ Mikasa, najstarší strýko japonského cisára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zomrel princ Mikasa, najstarší strýko japonského cisára
Na fotografii zosnulý princ Mikasa s manželkou Juriko. Foto: SITA/AP

TOKIO 27. októbra (WebNoviny.sk) – Vo veku 100 rokov zomrel vo štvrtok princ Mikasa, strýko japonského cisára Akihita. S odvolaním sa na zdroje z prostredia panovníckej rodiny o tom informovala japonská agentúra Kjódó. Zosnulý princ Mikasa bol najmladším bratom bývalého japonského cisára Hirohita a zároveň najstarším žijúcim členom cisárskej rodiny. Zomrel na zástavu srdca v tokijskej nemocnici. Problémy so srdcom ho sužovali už niekoľko rokov, pred štyrmi rokmi sa podrobil kardiochirurgickému zákroku.

Ako jediný z panovníckej rodiny slúžil v armáde. Mikasa bol až do skončenia druhej svetovej vojny štábnym dôstojníkom, pričom v rokoch 1943-1944 pôsobil na území Číny. Toto obdobie malo enormný vplyv na jeho život, ešte pred skončením vojnového konfliktu kritizoval velenie ozbrojených síl. Neskôr netajil šok z hrôz, ktoré spáchali príslušníci japonskej armády na čínskych civilistoch. Po druhej svetovej vojne pomerne často hovoril o dôležitosti mieru. Po kapitulácii Japonska sa Mikasa začal venovať štúdiu, aby sa na univerzite v Tokiu vypracoval na experta pre Blízky východ, neskôr pracoval vo výskume a vyučoval na rôznych univerzitách.

Bol čestným prezidentom blízkovýchodného kultúrneho centra a japonsko-tureckej spoločnosti. Ostatné roky života strávil Mikasa v spoločnosti svojej 93-ročnej manželky Juriko v ústraní. Pár mal päť detí, pričom ich traja synovia už zomreli.

Japonský cisár Akihito (82) oznámil v júli svojim najbližším spolupracovníkom, že v priebehu niekoľkých rokov abdikuje a korunu odovzdá následníkovi trónu Naruhitovi. Akihito je 125. japonským panovníkom v tradičnom počítaní nástupníctva cisárov. V súčasnosti je tiež jediným panovníkom na svete s titulom cisár a zároveň vôbec prvým japonským vládcom, ktorý nie je považovaný za božského. Akihitov otec Hirohita sa totiž v deklarácii z roku 1946 vzdal výsady, že jeho moc pochádza od Boha.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať