Le Pena môžu trestne stíhať, Europarlament ho zbavil imunity

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jean Marie le Pen
Jean-Marie le Pen Foto: SITA/AP

ŠTRASBURG 25. októbra (WebNoviny.sk) – Európsky parlament zbavil v utorok imunity niekdajšieho lídra francúzskeho Národného frontu (FN) Jeana-Marieho Le Pena (88), aby tak umožnili jeho trestné stíhanie. Prípad súvisí s videom francúzskeho europoslanca z leta 2014, v ktorom mal verejne vyzývať k rasovej nenávisti, informovala tlačová agentúra DPA.

V inkriminovanom videu, ktoré neskôr z webovej stránky Národného frontu stiahli, Le Pen reagoval na kritiku zo strany vplyvných osobností vrátane známeho francúzskeho speváka židovského pôvodu Patricka Bruela. „Nabudúce pripravíme várku do pece,“ uviedol na videu veterán francúzskej ultrapravice kritizujúc aj viaceré ďalšie osobnosti spoločenského života, ktoré vyslovili zdesenie z vtedajšieho víťazstva FN vo voľbách do Európskeho parlamentu vrátane komika Guya Bedosa, bývalej tenisovej hviezdy Yannicka Noaha, ale aj americkej speváčky Madonny.

Široká verejnosť už vtedy Le Penov výrok vnímala ako narážku na koncentračné tábory, v ktorých nacisti počas druhej svetovej vojny likvidovali židov. Politikova dcéra Marine Le Penová, ktorá šéfuje FN a ktorá je s otcom v zdanlivo nezmieriteľnom spore, už vtedy označila jeho konanie za politickú chybu.

Niekdajšieho lídra FN uznali v roku 1996 vinným z podnecovania rasovej neznášanlivosti, keď povedal, že plynové komory, v ktorých zomierali židia počas holokaustu, boli len „detailom v dejinách druhej svetovej vojny“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Marie Le PenMarine Le Penová
Firmy a inštitúcie Európsky parlament