Video: V Calais to opäť vrie, migranti zútočili na políciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Desiatky migrantov hádzali kamene na policajtov, ktorí reagovali použitím slzotvorného plynu. Foto: SITA/AP

CALAIS 23. októbra (WebNoviny.sk) – V utečeneckom tábore pri francúzskom meste Calais, ktorý je známy pod označením Džungľa, vypukli v sobotu nepokoje. Stalo sa tak deň pred plánovanou likvidáciou tábora, informovala agentúra DPA. Desiatky migrantov hádzali kamene na policajtov, ktorí reagovali použitím slzotvorného plynu.

Francúzske ministerstvo vnútra v piatok oznámilo, že v pondelok začne s likvidáciou tábora. Migrantov by mali autobusy previezť do záchytných zariadení v rôznych častiach krajiny. Tábor neďaleko Lamanšského prielivu, v ktorom podľa najnovších informácií žije okolo 6500 migrantov, by sa v celom rozsahu mal stať minulosťou. Na týždňovej akcii sa bude podieľať asi 1250 policajtov.

V Calais sa už niekoľko rokov zhromažďujú ľudia, ktorí sa chcú ilegálne dostať z Francúzska do Veľkej Británie. Tábor, ktorý tvoria stany, chatky, ale medzičasom aj štátom financované kontajnery, tam vznikol začiatkom roka 2013.

Počet záchytných zariadení vo Francúzsku by sa v nasledujúcich dňoch mal zvýšiť z viac ako 160 na až 450 s kapacitou vyše 7500 miest. Práve tam by na limitované obdobie mali nájsť útočisko migranti, avšak tí, ktorí nebudú mať právo na azyl, nebudú môcť zostať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať