Islamský štát zaútočil na svätyňu, zomreli desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Útok sa stal necelý týždeň po tom, čo pri bombových atentátoch v Bagdade bolo zabitých najmenej 281 ľudí a ďalších 300 ich bolo zranených. Foto: SITA/AP

BAGDAD 8. júla (WebNoviny.sk) – Štvrtkový útok na šiitskú svätyňu severne od Bagdadu spáchali traja samovražední atentátnici, informovali v piatok iracké policajné zdroje. Ich útokom predchádzala intenzívna mínometná paľba, uviedla agentúra AP.

Bilancia obetí útoku stúpla na najmenej 50 mŕtvych a 94 zranených. Oznámila to v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje a svedkov.

K zodpovednosti sa prihlásili islamisti

Podľa polície sa útok začal vo štvrtok neskoro večer tak, že samovražedný bombový atentátnik sa pri svojej akcii zameral na policajtov strážiacich vchod do svätyne Sajjida Muhammada v meste Balad, 80 kilometrov severne od Bagdadu.

Druhý atentátnik potom vtrhol do svätyne spolu s deviatimi ozbrojenými mužmi, ktorí strelnými zbraňami zaútočili na bezpečnostné sily a na rodiny sláviace sviatok íd al-fitr. Tým sa končí posvätný moslimský pôstny mesiac ramadán.

Policajní predstavitelia podľa AP spresnili, že tretieho samovražedného atentátnika zlikvidovali ešte pred tým, ako stihol aktivovať svoju nálož. K zodpovednosti za štvrtkový útok sa v piatok prihlásili militanti verní džihádistickej organizácii Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA.

Platí nočný zákaz vychádzania

K útoku došlo necelý týždeň po tom, ako pri bombových atentátoch v Bagdade zahynulo najmenej 281 ľudí a ďalších 300 utrpelo zranenia. Aj k týmto útokom sa prihlásila sunnitská extrémistická organizácia IS, ktorá šiitov považuje za heretikov.

V reakcii na štvrtkový útok úrady v prevažne sunnitskej provincii Saladdín zaviedli nočný zákaz vychádzania v Baláde a viacerých ďalších mestách. Vyhlásili tiež trojdňový smútok za obete. Vplyvný iracký šiitský duchovný Muktadá as-Sadr zase nariadil príslušníkom šiitských milícií, aby sa presunuli do Baládu a zaistili bezpečnosť tamojšej svätyne. d

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Muktada as-Sadr
Firmy a inštitúcie Islamský štát