Do roku 2030 môže zbytočne zomrieť až 69 miliónov detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syria dieta chudoba
Sýrske deti platia za konflikt najvyššiu cenu. Foto: SITA/AP

New York 2. júla (WebNoviny.sk) – Až 69 miliónov detí mladších ako päť rokov by mohlo do roku 2030 zomrieť na príčiny, ktorým by sa dalo predísť, keby členské krajiny OSN podnikli kroky potrebné na urýchlenie prístupu znevýhodnených osôb k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu. Oznámil to vo svojej najnovšej správe Detský fond OSN (UNICEF). Citovala ho agentúra AP.

UNICEF uviedol, že v súlade s aktuálnymi trendmi a predpokladaným populačným rastom bude zároveň do roku 2030 žiť pravdepodobne až 167 miliónov detí v extrémnej chudobe, 60 miliónov ich nebude chodiť do základnej školy a približne 750 miliónov žien sa vydá ešte v detskom veku, ak nedôjde k zlepšeniu momentálnej situácie.

Zástupca výkonného riaditeľa organizácie Justin Forsyth povedal, že UNICEF chce vyslať odkaz do sveta, ktorý je nepriateľský najmä voči migrantom a utečencom vrátane miliónov detí. Mnohí z nich podľa jeho slov utekajú zo svojej domoviny pre chudobu či nerovnosť, pričom práve toto sú príčiny, ktorých riešením by sa mali členské krajiny OSN zapodievať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNICEF Detský fond OSN