Ekvádor zasiahli silné otrasy, zabili a zranili mnoho ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ekvador
V priebehu prvých štyroch hodín po prvotných otrasoch bolo v postihnutej oblasti zaznamenaných najmenej 50 slabších. Foto: SITA/AP

Quito 17. apríla (WebNoviny.sk) – Počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré v noci nadnes zasiahlo severozápad Ekvádoru, stúpol na najmenej 233. Na Twitteri to oznámil ekvádorský prezident Rafael Correa, ktorý sa predčasne vracia do vlasti z Vatikánu.

Viceprezident Jorge Glas predtým informoval, že ide o najsilnejšie otrasy od roku 1979. Pri zemetrasení s magnitúdou 7,2 v marci 1987 zahynulo v Ekvádore okolo 1000 ľudí. Podľa americkej geologickej služby USGS sa epicentrum zemetrasenia, ku ktorému došlo v sobotu o 19.58 h miestneho času (01.58 h SELČ) a trvalo asi minútu, nachádzalo približne 170 kilometrov severozápadne od ekvádorskej metropoly Quito. Otrasy pocítili aj na juhu Kolumbie a v severnom Peru.

Zranenia podľa Ricarda Peňaherreru z úradu pre krízové situácie utrpelo takmer 1500 ľudí. Stav núdze bol vyhlásený v provinciách Guayas, Manabí, Santo Domingo, Los Ríos, Esmeraldas a Galápagos. Najhoršia je situácia v meste Portoviejo v provincii Manabí, kde podľa agentúry DPA zatiaľ zaznamenali 16 mŕtvych. Obete a škody boli hlásené aj z vyše dvojmiliónového prístavného mesta Guayaquil, ktoré je rozlohou a počtom obyvateľov najväčšie v Ekvádore. Došlo tam k zrúteniu diaľničného nadjazdu, strechy nákupného centra a mnohých domov vrátane trojpodlažnej budovy. Krátko tiež bolo uzavreté tamojšie medzinárodné letisko.

Letisko v meste Manta je mimo prevádzky po tom, čo sa zrútila jeho kontrolná veža. Z Manty hlásia desať mŕtvych.

Vyše 70 domov sa zrútilo v pobrežnom meste Esmeraldas ležiacom v blízkosti epicentra, uviedol denník El Telégrafo.

Niektoré časti hlavného mesta Quito, kde vydesení ľudia vybehli do ulíc, ostali bez elektriny, dodávky sa však už podarilo obnoviť.

Preventívne boli odstavené hydroelektrárne a ropovody, zatiaľ však neboli hlásené žiadne škody.

Ekvádorské ministerstvo vnútra nariadilo podľa televízie CNN zatvorenie všetkých nočných podnikov v postihnutých oblastiach na najbližších 72 hodín. Ekvádorský futbalový zväz oznámil, že zrušil zostávajúce zápasy aktuálneho ligového kola. Mobilní operátori umožňujú bezplatné zasielanie textových správ pre zákazníkov v provinciách Manabí a Esmeraldas.

https://www.youtube.com/watch?v=7ob0R7IiWBM

Podľa agentúry AP zosuvy pôdy komplikujú snahy záchranárov dostať sa do najviac zasiahnutých oblastí. Ekvádorské ministerstvo dopravy a verejných prác uviedlo, že uzavretých bolo 12 hlavných ciest. Do postihnutých oblastí vláda vyslala okolo 10.000 vojakov a 3500 policajtov. Pomôžu im aj záchranári z Mexika, Kolumbie, Venezuely, Panamy a ďalších krajín.

Ekvádor leží na okraji tzv. pacifického Ohnivého kruhu, ktorý v tvare podkovy obopína značnú časť Tichého oceánu. Je dlhý približne 40.000 kilometrov, nachádza sa na ňom asi 450 aktívnych sopiek a vyskytuje sa tam 90 percent všetkých zemetrasení a sopečných erupcií. Stretávajú sa tam rôzne tektonické platne a pri náhlom uvoľnení energie v dôsledku ich trenia dochádza k zemetraseniam.

V Japonsku, na druhom konci Ohnivého kruhu, sa tento týždeň vyskytli dve mohutné zemetrasenia s magnitúdami 6,5 a 7,3, ktoré si vyžiadali najmenej 41 mŕtvych, 11 osôb je nezvestných. Podľa profesora Davida Rotheryho z britskej Open University bolo zemetrasenie v Ekvádore asi šesťkrát silnejšie a uvoľnilo sa pri ňom odhadom 20-krát viac energie, než pri nedávnych otrasoch v Japonsku. Medzi zemetraseniami v Ekvádore a Japonsku však Rothery nevidí súvislosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Rafael Correa