Obamovi protivníci sú proti zatvoreniu Guantánama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gunatanamo
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 24. februára (WebNoviny.sk) – Americká Republikánska strana začala podnikať právne kroky proti zámeru prezidenta Baracka Obamu uzavrieť vojenskú väznicu Guantánamo, kde sú stále zadržiavaní zajatci z tzv. vojny proti terorizmu.

Pred novinármi vo Washingtone to v stredu povedal predseda dolnej komory amerického Kongresu, republikán Paul Ryan, ktorého cituje agentúra AP.

Podľa Ryana majú odporcovia Obamovho plánu v Kongrese dostatočnú silu na to, aby ho zablokovali, ako aj na to, aby prehlasovali prípadné veto. Republikánska strana navyše „podniká všetky nevyhnutné právne prípravy“, aby zaistila, že väznica pri kubánskom zálive Guantánamo zostane v prevádzke a tamojších zajatcov podozrivých z terorizmu nepresunú na americkú pevninu.

Ryan sa tak vyjadril deň po tom, ako Biely dom predstavil uvedený zámer verejnosti. Republikánski členovia Snemovne reprezentantov už skôr v tomto mesiaci uzavreli s právnickou firmou Jones Day kontrakt v hodnote 150.000 dolárov, na základe ktorého má pripraviť postup pre prípad, že by sa Obama pokúsil zajatcov z Guantánama presunúť do amerických federálnych väzníc.

V zariadení Guantánamo zriadenom USA pred 14 rokmi v rámci tzv. vojny proti terorizmu boli v minulosti zadržiavané stovky zajatcov podozrivých z terorizmu, a to väčšinou bez vznesenia obvinení. Spomedzi zvyšných 91 väzňov by mali 35 presunúť do iných krajín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia