Obama predstavil plán na zatvorenie väznice Guantánamo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Guantanamo vazenie
Čínske ministerstvo zahraničia kritizovalo Spojené štáty za to, že na Slovensko posiela troch údajne nebezpečných väzňov. Foto: SITA/AP Brennan Linsley

WASHINGTON 23. februára (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama predstavil dnes plán na uzatvorenie vojenskej väznice Guantánamo, píše agentúra AP. Toto zadržiavacie stredisko podkopáva národnú bezpečnosť a hodnoty Spojených štátov a jeho uzatvorenie je nevyhnutné, uviedol Obama počas prejavu v Bielom dome.

Väznica vyčerpáva federálne armádne prostriedky

Samotné Guantánamo je podľa amerického prezidenta v boji proti terorizmu kontraproduktívne, pretože sa používa ako propaganda pri nábore militantov a vyčerpáva tiež federálne armádne prostriedky.

„Pohnime sa ďalej a uzatvorme túto kapitolu,“ povedal Obama. „Nechcem presunúť tento problém na nasledujúceho prezidenta, ktokoľvek ním bude,“ dodal šéf Bieleho domu, ktorého funkčné obdobie sa končí v januári 2017.

Biely dom dnes oficiálne zverejnil plán na zatvorenie tejto väznice v rovnomennom kubánskom zálive, ktorú USA zriadili na svojej tamojšej vojenskej základni pre zadržiavanie osôb podozrivých z terorizmu. Plán Obamu však čelí značnej kritike zo strany republikánov dominujúcich v Kongrese, upozorňuje AP.

Väzňov presunú do rôznych krajín

Podľa už skôr zverejnených informácií Obamov plán počíta s presunom 35 väzňov do iných krajín. Zvyšných menej než 60 väzňov by mali umiestniť v rámci Spojených štátov. V pláne sa hovorí o 13 možných zariadeniach na území USA, do ktorých by mohli previezť zostávajúcich väzňov.

Náklady na zatvorenie a prevoz väzňov zo základne na Kube podľa agentúry Reuters dosiahnu 290-475 miliónov dolárov. Náklady na väzňov umiestnených v rámci USA budú podľa nemenovaného zdroja agentúry predstavovať ročne o 65-85 miliónov dolárov menej než v Guantáname, čím sa podľa neho do troch až piatich rokov náklady zatvorenia väznice vykompenzujú.

V zariadení Guantánamo zriadenom USA pred 14 rokmi v rámci tzv. vojny proti teroru boli v minulosti zadržiavané stovky zajatcov podozrivých z terorizmu, a to väčšinou bez vznesenia obvinení či súdneho procesu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama