Poľský prezident Duda vrátil úder ruskému premiérovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krízu na Ukrajine by mali riešiť aj susedia, navrhuje Poľsko
Foto: SITA/AP

Varšava 19. februára (WebNoviny.sk) – Poľský prezident Andrzej Duda tvrdí, že Rusko rozdúchava novú studenú vojnu, a to prostredníctvom svojich akcií na Ukrajine a v Sýrii. V dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru Reuters Duda takto reagoval na vyhlásenie ruského premiéra Dmitrija Medvedeva z minulého týždňa počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

„Skĺzli sme do obdobia novej studenej vojny … Politika NATO voči Rusku zostáva nepriateľská… Takmer denne sme označovaní za najväčšiu hrozbu voči NATO ako celku, alebo jednotlivo voči Európe, Amerike či iným krajinám. Pritom skutočné hrozby, ktoré existujú v našom malom svete, a dúfam, že tomu rozumiete, spočívajú v niečom celkom inom,“ povedal ruský premiér. Jeho slová zazneli niekoľko dní po tom, čo šéf NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aliancia zvýši svoju prítomnosť v Čiernom mori.

„Ak pán Medvedev hovorí o studenej vojne, potom pri pohľade na ruské akcie je zrejmé, kto sa snaží o novú studenú vojnu,“ povedal poľský prezident, spriaznený s vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). „Ak niekto podniká agresívne vojenské aktivity na Ukrajine a v Sýrii, ak niekto posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v blízkosti svojich susedov, potom máme jednoznačnú odpoveď na otázku, kto chce začať novú studenú vojnu. Samozrejme, nie je to Poľsko alebo NATO,“ uviedol Duda.

Poľsko je už dlhú dobu jedným z najúpornejších kritikov ruských akcií a strana PiS je obzvlášť nedôverčivá voči Moskve. Od tohtoročného summitu vo Varšave očakáva posilnenie prítomnosti NATO v strednej a východnej Európe, konkrétne umiestnením jednotiek a vybavenia na poľskej pôde.

Duda zopakoval ambície pre „intenzívnu“ prítomnosť NATO na poľskom území, čo by sa mohlo dohodnúť na júlovom summite. Niektorí členovia NATO sa však zdráhajú, keďže majú obavy jednak z nákladov, ale aj z ďalšieho zhoršenia vzťahov s Moskvou, k čomu by pravdepodobne došlo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrzej DudaDmitrij MedvedevJens Stoltenberg