Taliban naverboval vlani za vojakov výrazne viac detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliban
Foto: SITA/AP

Kábul 17. februára (WebNoviny.sk) – Militantné hnutie Taliban naverbovalo vlani do svojich radov výrazne viac detských vojakov ako v predošlom roku. Uvádza sa to v správe, ktorú dnes zverejnila ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

„Taliban cvičil a nasadzoval deti do rôznych vojenských operácií vrátane výroby a rozmiestňovania improvizovaných výbušných zariadení,“ píše sa v zmienenej správe.

Nábor detských vojakov sa zintenzívnil od apríla 2015 súbežne s útokmi Talibanu na severe Afganistanu. Správa HRW sa zaoberá najmä severoafganskou provinciou Kundúz, ktorej rovnomennú metropolu talibovia vlani septembri na pár dní ovládli.

V jednom z okresov Kundúzu militanti vlani odviedli do bojov pravdepodobne až 100 detí. Príbuzní detí HRW povedali, že hnutie využíva „na vojenský výcvik detí od 13 do 17 rokov“ čoraz častejšie islamské náboženské školy, resp. madrasy (náboženské školy vyššieho typu, často fungujúce pri mešitách).

Deti sa tam učia ako používať zbrane, či ako vyrobiť a nastražiť výbušninu. Mnohé z ich rodín ľudskoprávnej organizácií povedali, že svoje deti k Talibanu poslali pre to, že na školách dostanú oblečenie a stravu. Základný výcvik detí sa údajne začína už v šiestich rokoch.

Samotný Taliban označil správy o verbovaní detských vojakov za „propagandu“ a odvolal sa na článok 69 vo svojom džihádistickom kódexe. V ňom sa píše, že odvedení nemôžu byť „chlapci bez brady“.

HRW uviedla, že Taliban nasadzovaním jednotlivcov mladších ako 18 rokov porušuje medzinárodné právo platné v Afganistane a v prípadoch nasadzovania detí mladších ako 15 rokov ide dokonca o vojnový zločin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Human Rights Watch