Asi 40 percent z potenciálnych džihádistov má právo na azyl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Po mimoriadnej situácii, ktorá nastala v posledných dňoch v Maďarsku, sa predstavitelia Rakúska a Nemecka zhodli, že prijmú utečencov z maďarských táborov. Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Po migrantov príde mimoriadny vlak, ktorý ich odvezie ďalej do Viedne. Rakúsko, 5. septembra 2015. Foto: SITA/AP

Viedeň 16. februára (WebNoviny.sk) – Štyridsať percent z 259 osôb považovaných rakúskymi bezpečnostnými orgánmi za potenciálnych džihádistov má právo na azyl, ďalšie tri percentá sa o azyl uchádzajú a asi dve percentá majú iné zdôvodnenie pobytu v alpskej republike.

Vyplýva to z odpovede rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej na interpeláciu opozičného poslanca Günthera Kumpitscha (FPÖ), informovala dnes agentúra APA.

Ide o stav k 30. decembru 2015 a údaje sa týkajú osôb, ktoré sa zdržiavajú, respektíve zdržiavali v Rakúsku a existujú o nich indície, že cestovali do Sýrie, respektíve Iraku, zamýšľali tak urobiť s cieľom pripojiť sa k džihádistom z tzv. Islamského štátu alebo im v tom bolo zabránené.

Zvyšok spomínaných osôb tvoria rakúski občania alebo občania iných členských štátov Európskej únie, dodalo rakúske ministerstvo vnútra. V jednotlivých prípadoch ide aj o osoby s dvojakým občianstvom.

Ministerka súčasne zdôraznila, že štatút azylanta je môžné odobrať každému, o kom sa jednoznačne ukáže, že predstavuje nebezpečenstvo pre bezpečnosť Rakúska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia