Ľudia v meste Madájá ďalej zomierajú od hladu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

DAMASK 30. januára (WebNoviny.sk) – Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) uviedla, že ľudia v obliehanom sýrskom meste Madájá zomierajú od hladu, a kritizovala sýrsku vládu za to, že blokuje dodávky lekárskeho materiálu potrebného na zachraňovanie životov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Mesto obliehajú Asadove vojenské sily

Mesto Madájá je jednou z posledných oblastí pod kontrolou povstalcov, nachádzajúcich sa medzi metropolou Damask a libanonskou hranicou. Mesto od vlaňajšieho júla obliehajú vojenské sily verné prezidentovi Bašárovi Asadovi a bojovníci zo spojeneckého militantného hnutia Hizballáh.

Za posledné dva týždne zomrelo v Madájá 18 ľudí vrátane dvoch detí, uviedla monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). SOHR dodalo, že smrť týchto obyvateľov spôsobil pretrvávajúci nedostatok lekárskej starostlivosti a zúfalé životné podmienky. Do mesta boli humanitárne zásoby doručené 11. januára.

Ľudí nemôžu evakuovať

Približne 400 ľudí, ktorí naliehavo potrebujú lekársku pomoc, ešte stále čaká na evakuáciu z mesta, upozornilo SOHR.

MSF uviedli, že podľa zdravotníkov nachádzajúcich sa priamo v Madájá zomrelo od spomínaného doručenia pomoci 11. januára, ktorú doviezli tri konvoje, 16 ľudí. MSF zároveň varovali, že kvôli podvýžive „hrozí smrť“ ďalším desiatkam obyvateľov.

„Je absolútne neprijateľné, že ľudia ďalej zomierajú od hladu a že kritické lekárske prípady sú ešte v meste, keď mali byť evakuované už pred mnohými týždňami,“ napísal vo vyhlásení popredný predstaviteľ MSF Brice de le Vingne.

MSF dodali, že v meste s 20 000 ľuďmi je približne 320 prípadov podvýživy, z nich 33 je kritických.

Podľa odhadov medzinárodnej humanitárnej organizácie sa v rôznych sýrskych oblastiach obliehaných vládnymi silami, ich spojencami a tiež povstaleckými skupinami nachádza celkovo 1,5 až 2 milióny obyvateľov.

Zdravotníkom bránia v evakuácii chorých z týchto oblastí a navyše, dodávky liekov a potravín sú na kontrolných stanovištiach opakovane blokované. „Výsledkom je, že lekárske tímy v týchto oblastiach jednoducho nemôžu splniť úlohy, ktorým čelia. Situácia v Madájá je dokonca ešte horšia, pretože tam nie sú vôbec žiadni lekári,“ dodali MSF.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia